Бизнес

Xerox се закани да смени бордa на директорите на HP

Иван Гайдаров

В поредно си усилие да принудят HP да приеме офертата за сливане на двете организации, от Xerox обявиха намерението си да направят опит да подменят целия борд на директорите на HP на среща на акционерите на компанията през април. Идеята е да се свали целият настоящ борд, който няколко пъти единодушно отхвърли офертата на Xerox.

Сагата между двете компании продължава вече месеци. Xerox иска да придобие HP за 34 млрд. долара - предложение, което HP няколко пъти отхвърля по една или друга причина. В крайна сметка още в края на миналата година от Xerox заплашиха, че ще отнесат въпроса направо до акционерите.

Сега Xerox явно преминава в офанзива по тази линия, тъй като в съобщението си от компанията обръщат внимание, че вече са номинирали 11 кандидати, които да заменят сегашните членове на борда на директорите на HP.

От HP, очаквано, не са доволни от подобно развитие на ситуацията. "Вярваме, че тези номинации са самоцелна тактика на Xerox за налагане на предложението им, което значително подценява стойността на HP и създава рискове за акционерите ни", категорични са от HP, цитирани от TechCrunch.

От компанията продължават да обвиняват за натиска един от основните акционери в Xerox - Карл Икан - който притежава акции и в HP. "Ние вярваме, че предложението и номинациите на Xerox се ръководят от Карл Икан, а неговата голяма собственост в Xerox означава, че неговите интереси не са съобразени с тези на други акционери на HP. Поради позицията на собственик, той би се възползвал непропорционално от придобиване на HP на по-ниска от реалната цена", заявяват от HP.

Двете компании размениха поредица от все по-груби писма през ноември, когато Xerox даде знак за намерението си да придобие много по-голямата HP. HP постави под въпрос способността на Xerox да събере нужните средства, но по-рано този месец стана ясно, че кандидат-купувачът е събрал 24-те милиарда долара, необходими за сделката.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X