Бизнес

Продажбите на смартфони отново падат

Мария Динкова

Глобалният пазар на смартфони се е свил с 20,2% през първото тримесечие на 2020 в сравнение със същия период миналата година, показва нов доклад на Gartner.

Според анализаторската компания значителният спад в доставките е пряко последствие от пандемията от коронавирус, тъй като голяма част от потребителите остават по домовете си и намаляват разходите за стоките, които не са от първа необходимост, пише ITProPortal.

"Пандемията от коронавирус доведе до най-големия спад на глобалния пазар на смартфони", коментират от Gartner.

"Повечето от водещите китайски производители и Apple бяха сериозно засегнати от временното затваряне на фабриките в Китай и понижението при потребителското търсене", допълват експертите от компанията.

С изключение на Xiaomi, всички топ пет доставчика на смартфони регистрират рязък спад през първото тримесечие на годината. От Xiaomi успяха да постигнат силни резултати с впечатляващи продажби на Redmi на световните пазари и "агресивен онлайн канал", отбелязват от Gartner.

От своя страна Samsung - въпреки спада от 22,7% в продажбите - продължава да се задържа на първо място с 18,5% пазарен дял.

За Apple тримесечието също беше предизвикателно заради ограниченията при доставките и затварянето на магазините. Компанията отчете 8,2% понижение в продажбите, като за периода са доставени общо 41 млн. устройства.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X