Комуникации

Видеонаблюдението става все по-интелигентно

Владимир Владков

Системите за видеонаблюдение и в България, и по целия свят бележи забележителен растеж. Потребителите разчитат на все по-интелигентни технологии за разпознаване на изображения, ситуации и автоматизирано управление на предупрежденията. Глобалният пазар на интелигентно видеонаблюдение отчита силен ръст в доста продължителен период от време, тъй като организациите осъзнават все повече предимствата, осигурени от видеоанализът, разпознаването на обекти и други интелигентни функции.

Банкови и финансови институции, транспортни фирми, търговски вериги, полицейски служби, собственици на критична инфраструктура разпознават разнообразни ползи от системите за видео анализи, а доказателство е статистиката. Нов доклад на Homeland Security Research Corp изчислява, че пазарът в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) ще нараства с годишен темп от 13,6% до 2020 г. След 5 г. технологиите за интелигентни камери би трябвало да държат поне 25% от общия глобалния пазар на видеонаблюдение.

Бизнес районите с най-голям ръст в регион EMEA ще са Катар, Кувейт и Обединени арабски емирства с около 18% годишен темп, а в Нигерия средногодишният темп ще е впечатляващият 23,6%.

Какво се крие зад този невероятен растеж?

Според доклада има няколко основни фактора:

1. Нови заплахи. Всяка година към обществената безопасност се отправят разнообразни нови заплахи, особено към организации в европейските страни. В същото време интелигентното видео е изключително надежден и ценово ефективен начин за обезопасяване на съоръжения и хора.

2. Масова употреба на CCTV наблюдение. В отговор на все по-комплексния набор от заплахи, организациите навсякъде се ориентират към камерите за видеонаблюдение, които да им помогнат за превенция на престъпността и тероризма, да следят своите съоръжения и да реагират по-бързо при инциденти. Тези системи стават все по-масово разпространени в целия свят, като темпът на внедряваните им ще се засилва.

3. Модернизиране на сигурността. В отговор на растящата заплаха от престъпления, насилие и терористични актов, потребителите и в Близкия изток, и в Азия, и в САЩ, и в Европа, засилват инвестициите си в модерна инфраструктура за сигурност, включително в IP базирани системи. Разгърнатите защитни платформи стават все по-сложни и организациите ще могат да се възползват от модерни технологии като видео анализите.

4. Ценова ефективност на технологията за видео анализ. Това е големият плюс. Възможностите за интелигентно видео стават все по-усъвършенствани, все повече компании ги предлагат, което сваля цената им. Днес потребители от организации с различен мащаб и вертикални индустриални сегменти се насочват към видео анализа, без да „товарят“ много бюджетите си. Технологията може евентуално да спести пари на много потребители чрез установяване на стандарти за реакция при инциденти, автоматизиране на процеса по оценка и ускоряване на координираните операции.

Видеонаблюдението предоставя и други средства за подобряване на безопасността и сигурността на хората и организациите. През 2016 г. вероятно ще видим засилване на някои дългосрочни тенденции, включително преход от аналогово оборудване със стандартна резолюция (SD) към CCTV и мрежово оборудване с висока резолюция (HD), агресивна ценова конкуренция, по-нататъшна консолидация на доставчиците, както и засилващо се влияние на тайвански и китайски фирми на световния пазар, твърди изследване на IHS.

 


Видеонаблюдението става все по-интелигентно

© Владимир Владков, Computerworld.bg

 

Според анализаторите от IHS, световният пазар на оборудване за видеонаблюдение ще нарасне с над 7% през 2016 г.

Въпреки това целият пазар обхваща много различни продукти, сектори за крайните потребители, географски райони. Някои пазари ще растат по-бързо от други. По отношение на продуктите пазарът на HD CCTV камери и пакетни предложения, включващи видеорекордери, ще расте по-бързо. В същото време инвестициите на градските власти ще са фокусирани върху инициатива за борба с тероризма. Що се отнася до различните географски райони, не трябва да се подценява ролята на обменните валутни курсове. Големите флуктуации на валутите през 2015 г. усложни бизнеса в редица страни като Латинска Америка и Русия.

Технологичните тенденции през 2016 г.

в областта на видеонаблюдението включват HD CCTV, 4К дисплеи, по-интелигентно съхранение на изображенията и видеото, засилен фокус върху обществената сигурност. Не трябва да се подценява и въздействието на Интернет на нещата в областта на приложенията за дома, особено като се има предвид неотдавнашната мащабна DDoS атака, организирана именно през IoT устройства, включително домашни камери, датчици за присъствие и др. Очаква се засилено търсене на HD видеокамери (от 200 хил. през 2012 г. на повече от 28 млн. през 2016 г.), но и нови търговски приложения на камери, които се носят на тялото. Употребата на дрони ще допринесат за подобряване на мобилното видеонаблюдение. Интернет на нещата в областта на видеонаблюдението. Обемът на доставените през 2016 г. 4K камери ще остане малко – под 1% от всички 66 млн. мрежови камери, но през 2018 г. се прогнозира, че продадените 4К камери за видеонаблюдение да надминат 1 млн.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X