Комуникации

Avaya обяви банкрут в САЩ, пренасочва се към софтуер и услуги

Computer World

Доставчикът на мрежови продукти и решения за съвместна работа Avaya обяви банкрут, като от компанията нарекоха стъпката част от преориентацията си от хардуер в посока софтуер и услуги.

Avaya стартира през 2000 г. като дъщерна компания на Lucent Technologies за корпоративни мрежови продукти, телефонни централи и решения за колцентрове. Навлизането на мобилните телефони и облачните инструменти за комуникация, както и тесният пазар за корпоративно мрежово оборудване, я принудиха да промени фокуса си.

От там планират да продължат работа по време на фалита, благодарение на оперативни приходи и на 725 млн. долара финансиране, което все още трябва да бъде одобрено от съд, специализиран по такива дела, в САЩ. Филиалите на Avaya в други страни няма да бъдат засегнати.

Компанията планира да съхрани бизнеса си свързан с контактни цeнтрове, за който се появиха слухове, че може да бъде продаден.

Обявяването на несъстоятелност ще позволи на Avaya да намали дълговете и лихвените си разходи, касаещи капиталова структура на повече от 10 г. – от времето когато компанията бе доставчик предимно на хардуер. По думите на нейния главен изпълнителен директор, Кевин Кенеди, бизнесът й се развива добре.

Преди дни Avaya обяви 3,7 млрд. долара оборот за финансовата 2016 г., приключила на 30 септември. Този резултат е с 9 на сто по-нисък спрямо предходната година. Оперативните загуби на компанията са 262 млн. долара. От там допълват, че ако не се броят някои еднократни разходи, то тя би излязла на печалба с 756 млн. долара.

Както много от останалите играчи в сферата на мрежите и решения за съвместна работа, Avaya гледа към софтуерно-дефинираните мрежи, Интернет на нещата и облачните платформи, работещи с широк кръг устройства чрез интернет връзка.

През октомври компанията обяви цялостна платформа за колаборация, наречена Avaya Equinox, поддържаща гласови комуникации, видео разговори, обмяна на текстови съобщения, съвместна работа онлайн и стрийминг на събития. Equinox работи на мобилни устройства, персонални компютри, както и на Avaya Vantage – устройство подобно на телефон, но оборудвано с голям екран, на който могат да се изобразяват различни приложения. Компанията обяви и пакет за софтуерна разработка (SDK) за интегриране на новия продукт с решения за съвместна работа.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X