Комуникации

Мощен рутер на TP-Link с 8 антени пренася данни с до 5,4 Gbps

Владимир Владков

Владимир Владков

Маршрутизатор за дома с 4-ядрен процесор, който работи в 3 честотни обхвата и предоставя безжичен капацитет до 5,4 Gbps за пренос на данни, представи на Световния мобилен конгрес TP-Link. Моделът Archer C5400X разполага и с 16 GB памет за съхранение и е предназначен за крайните потребители. С негова помощ те имат възможност да провеждат видеоконферентни разговори, да осигурят онлайн игри в стаята на децата и поточно 4K видео в хола, а в същото време да им остане капацитет за работа от домашния офис, без да има прекъсвания или забавяния на връзката за всички дейности, обясняват от тайванската компания.

В устройството Archer C5400X е вграден 4-ядреният 64-битов процесор Broadcom Cortex-A53. Освен това рутерът поддържа три безжични честоти – 2,4 GHz за сърфиране с капацитет 1000Mbps, и 5 GHz – две ленти с по 2167 MHz за 4К поточно видео, онлайн игри и много други приложения. Технологията Smart Connect автоматично свързва всяко устройство в една от трите честотни ленти в зависимост от необходимостта. По този начин се поддържа стабилността и производителността на мрежата. Поддръжката на 4 антени за предаване и 4 за приемане (4×4 MU-MIMO) също допринася за по-доброто покритие, а технологията NitroQAM увеличава с 25% максималната скорост на Wi-Fi връзката във всички честотни ленти, твърдят от TP-Link. Връзката с по-отдалечени устройства се подпомага от технологията RangeBoost.

Устройството разполага с 8 гигабитови порта за кабелна връзка с IP камери, настолни компютри, игрови конзоли и смарт телевизори. С помощта на технологията за обединяване на връзки (Link Aggregation) потребителите могат да свържат едно NAS устройство към два Ethernet порта, така че връзката с него да е 2Gbps за по-бърз пренос на данни. Освен това вградената памет от 16 GB дава възможност за съхранение на големи файлове. Допълнително рутерът C5400X разчита на чипа Security Processing, управляващ отделно VPN пакетите за криптиране и декриптиране. Този чип подобрява скоростта на криптиране и декриптиране, като същевременно запазва ефективността на основния процесор.

Поддръжката на Bluetooth в C5400X означава, че маршрутизаторът може да бъде конфигуриран чрез смартфон, без да се изисква първоначална Wi-Fi връзка и парола. Потребителите просто трябва да се свържат чрез Bluetooth, да осъществят конфигурация чрез безплатно приложение Tether и да създадат Wi-Fi мрежа, обясняват от TP-Link.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X