Комуникации

Mitel придоби конкурента ShoreTel за $430 млн.

Владимир Владков

Mitel Networks придоби ShoreTel Inc. за сумата от $430 милиона, само 3 години след като доставчикът на решения за обединени комуникации (UC) отказа много по-добра оферта, направена от канадския телекомуникационен оператор. Сделката бе обявена миналата седмица и ще удвои облачния бизнес на Mitel, като ще осигури на компанията по-мащабно присъствие в САЩ.

Mitel се е съгласила да плати на акционерите на ShoreTel по $7,5 на акция, или 28% премия над борсовата цена при затварянето на фондовата борса в сряда. Придобиването се очаква да приключи през септември и ще донесе на Mitel допълнителни приходи в размер на $350 милиона годишно, както и двойно по-голям размер на облачните операции, заяви Тод Абът, шеф на отдел „Глобални продажби“ в Mitel.

През 2014 г. ShoreTel отхвърли оферта на Mitel на стойност $574 млн. като „твърде малка“. Оттогава ShoreTel не успява да развие според очакванията своя бизнес с облачни услуги, коментира анализатор от Gartner. ShoreTel стартира своята облачна комуникационна платформа Connect около година, след като „отблъсна“ Mitel.

„Те смятаха, че с този продукт ще постигнат голям успех, коментира анализаторът. - Но не осъзнаха, че пазарът е много по-конкурентен.“

ShoreTel обаче продаде своите облачни услуги на редица организации, използвайки собствено оборудване. Почти половината приходи на ShoreTel се генерират от облачни абонаменти.

В България продуктите на Mitel се предлагат от ITA Engineering, Telegroup и Теленова.

Има известно припокриване между продуктите на Mitel и ShoreTel, предимно при IP централите, които включват гласови комутатори, IP телефони и други продукти. Mitel обаче не вижда проблем да продължи да поддържа инсталираната база от продукти на ShoreTel, тъй като целта на компанията е да продава повече облачни приложения.

В рамките на 30 до 90 дни след приключване на придобиването на ShoreTel Mitel планира да представи подробна продуктова карта на обединената компания, обясни Абът.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X