Комуникации

Apple и Google катализират процеса по приемане на еSIM

Иван Гайдаров

Броят на eSIM, инсталирани в свързани устройства по целия свят, ще се увеличи с повече от 2 милиарда през следващите четири години. Тази тенденция ще бъде задвижвана предимно от гигантите в потребителските технологии Apple и Google.

През 2025 г. ще има 3,4 милиарда eSIM в свързани устройства, което е с 180% повече от 1,2 милиарда през тази година, сочат последните данни на Juniper Research.

Растежът на пазара ще се движи от страна на потребителите, които ще представляват 94% от него след четири години, казват от анализаторската компания. Реализацията на тези прогнози обаче много ще зависи от действията на големите имена в потребителското пространство на свързаните устройства.

"Прогнозата предвижда, че установеното приемане на eSIM рамки от доставчици на потребителски устройства като Apple и Google ще ускори растежа на този пазар в потребителския сегмент преди това да се случи в индустриалния и публичния сектор", казват от Juniper Research.

Мобилните оператори също ще имат своята роля. Стандартните SIM карти, намиращи се в мобилни телефони, таблети и други подобни, са собственост на мобилния оператор и за да смени своя доставчик, потребителят трябва да смени и картата си. еSIM заобикаля това изискване, като включва възможността за съхраняване на множество профили на мрежови оператори и следователно подобен модул може да бъде вграден директно в устройство. Това е заобиколен начин да се посочи, че в миналото телекомите се съпротивляваха на навлизането на модела eSIM. Въпреки че вече е ясно, че eSIM ще бъде ключов компонент на много IoT устройства, изглежда, че операторите все още не са напълно съгласни на тази революция.

От Juniper Research отбелязват, че очакват глобалното внедряване на eSIM във всички потребителски вертикали да нарасне със 170% през следващите четири години, но посочват, че широкото приемане ще разчита на подкрепа на мрежовите оператори. Затова и от компанията настоятелно призовават "производителите на устройства да оказват натиск върху операторите да поддържат eSIM рамки и да ускорят съзряването на пазара".

Някои оператори правят промени в своя IoT бизнес в съответствие с развитието на пазара. Миналата седмица Telenor обедини своите вътрешни и международни IoT единици под един чадър - ход, който беше отчасти обусловен от променящата се динамика, произтичаща от възхода на eSIM.

Основните индустриални области, които ще бъдат пионери в приемането на eSIM, ще включват добива на нефт и газ, производството и логистиката, сочат още прогнозите, като инсталациите на eSIM в тези вертикали ще нараснат до 116 милиона до 2025 г. от 28 милиона тази година. Това е значителен темп на растеж, но обемите са много по-малки, отколкото в потребителското пространство.

Засега развитието на пазара на eSIM пазара ще зависи от приемането на технологията при потребителските устройства. Процесът ще ръководят големите доставчици на операционни системи, които в момента дърпат насила след себе си телекомуникационните компании.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X