Дронове

Amazon получи лиценз за наблюдение с дронове

Иван Гайдаров

Искате допълнителна сигурност за дома си, когато отивате на почивка? Съвсем скоро можете да имате възможност да достъпвате подобна услуга чрез Amazon, след като технологичният гигант от Сиатъл направи важна крачка към реализацията на подобна услуга, получавайки одобрението на федералните власти в САЩ за разработването на наблюдателни дронове.

Длъжностни лица от компанията подчертават, че проектът все още е в начален стадий, но патентните документи описват бъдеще, в което клиентите на Amazon поръчват безпилотни апарати, които да се движат около дома им и следят за неща като отворена гаражна врата, счупен прозорец, графити или огън. Както обясняват от гиганта в онлайн търговията, потребителите могат да получат например определена доставка до дома си чрез дрон, а след това да го инструктират да извършва наблюдения над имота им. Когато дронът открие някакъв проблем, той изпраща текстово съобщение или телефонно обаждане до собственика на обекта или до местните власти.

"Сигналът може да бъде разпратен до множество получатели, като доставчици на услуги за сигурност, оператор, потребител или общинска администрация - полиция или пожарна", се казва в патентните материали.

От години Amazon тества възможностите за доставка с помощта на безпилотни летателни апарати и сега компанията твърди, че нейните дронове могат да доставят на разстояние до 15 мили товари под пет килограма. През април пък Федералната авиационна администрация одобри плановете на компанията-майка на Google – Alphabet - да започне да доставя пакети с дрон, а UPS и DHL Express също експериментират с технологията за доставка чрез безпилотни апарати.

За да отговорят на някои от въпросите, свързани с неприкосновеността на личния живот, които произтичат от инициираната услуга за наблюдение, от Amazon обясняват, че ще използват технология за обозначаване на дигитален периметър около определеното място, за да се гарантира, че домовете на хората, които не искат да бъдат следени и записвани на видео, няма да имат подобни притеснения.

Говорителят на Amazon, Джон Тагъл, също е категоричен, че съмненията, че по този начин могат да бъдат събирани шпионски данни за домове, които не са поръчвали услугата, са необосновани, тъй като тази услуга е насочена само към клиенти, които предварително я поръчат, и изключва възможността други обекти да бъдат следени и записвани.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X