Дронове

И най-големият китайски производител на дронове влиза в "черния списък" на САЩ?

Иван Гайдаров

Пореден китайски технологичен гигант попадна официално във фокуса на притесненията за националната сигурност, изразени от американския Сенат. В отговор на това, DJI, китайска компания, която доминира на пазара за търговия с безпилотни летателни апарати в САЩ, публикува писмо от 1800 думи в понеделник, в което се казва, че сигурността на продуктите на една компания не зависят от мястото, на което се намира нейното седалище, а от защитите и технологиите, които използва, и от гаранциите, които дава.

По време на изслушване, организирано от Транспортната подкомисия на търговския комитет на Сената миналата седмица, някои от експертите заявиха, че DJI има потенциала да изпраща данни обратно в Китай, което представлява сериозен риск.

"Американската геопространствена информация се пренася в китайските центрове за данни на безпрецедентно ниво. Това буквално дава на китайската компания поглед отгоре върху нашия народ. DJI казва, че американските данни са защитени и подсигурени, но използването на собствените им софтуерни мрежи означава, че ние нямам как да сме сигурни в това", смята Хари Уинго, председател на отдела за киберсигурност към Националния университет по отбрана.

Катрин Кехил, директор на Центъра за интеграция на дронове в Аляска, признава, че DJI са създали ефикасна система, но и тя вярва, че "данните от дроновете на DJI автоматично се изпращат обратно на производителя в Китай".

В своето писмо, изпратено до подкомисията в понеделник, DJI категорично отхвърлят обвиненията.

"Безпилотни летателни апарати на DJI не споделят дневници за полети, снимки или видеоклипове, освен ако пилотът на дрона съзнателно не реши да го направи. Те не изпращат автоматично данни за полети до Китай или където и да било другаде", пише Марио Ребело, вицепрезидент и регионален мениджър на DJI за Северна Америка, и добавя: "Дроновете ни не предават автоматично снимки или видеоклипове по интернет. Тези данни остават само на безпилотния самолет и на мобилното устройство на пилота. DJI не може да споделя клиентски данни, които никога не получава."

През последните няколко месеца Вашингтон повдигна въпроса за присъствието на китайските технологични компании в САЩ. През май Министерството на вътрешната сигурност издаде предупреждение, че търговски дронове, произведени от китайски доставчици, могат да събират и предават информация обратно в Китай, без да назоват специално DJI. Huawei вече е част от "черния списък" на САЩ, а такава съдба скоро очаква май и производителите на камери за сигурност като Hikvision.

Едновременно с продължаващата търговска война между САЩ и Китай, нивото на доверие между двете страни пада и по отношение на технологичния сектор. Някои депутати в САЩ се тревожат, че китайските технологии могат да имат задни вратички за подаване на информация към Пекин. Китай пък обвинява САЩ, че се опитва да им попречи да развиват своите технологии.

Притесненията на Вашингтон обаче не възпират усилията на DJI да спечели повече държавни поръчки. В понеделник компанията представи дронове, предназначени за правителствена употреба, които съхраняват информацията единствено на специализирано устройство и нямат връзка с интернет. За разлика от Huawei, чиито смартфони и телекомуникационни продукти така и не успяха да навлязат на американския пазар, тези на DJI се продават широко в магазини като BestBuy и дори се използват от полицията на Ню Йорк и Калифорния.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X