Дронове

Глобалният пазар на дронове ще достигне 14 млрд. долара през следващото десетилетие

Мария Динкова

Световният пазар на дронове за невоенни цели, доминиран от Китай, ще нарасне три пъти през следващото десетилетие, достигайки 14, 3 млрд. долара в продажби, показва проучване на анализаторската компания в областта на авиоиндустрията Teal Group.

Към момента пазарът на дронове се оценява на 4,9 млрд. долара. Положителните тенденции в сектора ще се засилят във връзка с постепенното отваряне на американското въздушно пространство от Федералната авиационна администрация, както и с увеличаващата се употреба на дронове в различни индустрии.

Публикуването на доклада се случва на фона на притесненията за сигурността на американските власти и частни компании, че Пекин може да получи достъп до чувствителни данни и изображения, събрани от произведени в Китай дронове.

Всъщност китайските производители осигуряват безпилотни летателни апарати за три-четвърти от търговските и потребителските пазари, коментира Фил Финеган, който е автор на изследването.

През май Департаментът по вътрешна сигурност на САЩ предупреди американските компании за риска, който китайските дронове могат да представляват по отношение на корпоративните данни.

Китайският производител на дронове DJI, който е в основата на отправените критики, коментира миналия месец в писмо до Сената, че притесненията за сигурността по отношение на техните продукти "просто са грешни" и че клиентите на DJI имат "пълен контрол върху своите данни".

Водещият пазарен сегмент за дронове е индустриалната инспекция, която включва индустрии като строителството, енергетиката и миннодобива, се посочва в изследването. Те използва дроновете, за да проучват различни обекти, електропроводи и други. На второ място се нарежда използването на дронове в земеделието – за наглеждане на посевите и анализиране на обработваемите площи.

Cape – базирана в Калифорния компания, която продава софтуер за дронове на редица правоприлагащи агенции в САЩ, в сряда съобщи, че ще "спре всякаква интеграция" с DJI и другите дронове, произведение в Китай. От своя страна американските въоръжени сили още през 2017 преустановиха използването на DJI дронове.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X