Дронове

В САЩ правят крачка напред към доставката на стоки с дронове

Иван Гайдаров

Университетът във Феърбанкс, Аляска, успешно е извършил първият полет на дрон извън линията на визуален контрол в САЩ, който е одобрен от FAA (Federal Aviation Administration). Към днешна дата, операторите на дронове са задължени във всеки един момент да виждат точно къде се намират апаратите и те да не напускат тяхното полезрение. Това означава, че този конкретен тест е голяма стъпка към превръщането на доставките с дронове в реалност - нещо, което търговци на дребно като Amazon планират да внедрят, за да бъдат в крак с потребителското търсене на високоскоростните доставки.

Според Drone Life, екипът на университета използва хибриден електрически дрон, за да инспектира участък от четири мили от тръбопровода Trans-Alaska. Тъй като целта на теста е дронът да извърши инспекцията без никакво човешко участие, екипът имплементира бордовата технология Casia, разработена от Iris Automation. Това е система, която позволява на апарата да "осмисля" и заобикаля препятствията по маршрута си и да взима решения кое каква заплаха представлява за него. Системата Casia е свързана с осем наземни радара, инсталирани по маршрута.

Кати Кейхил, директор на програмата за дронове на университета, коментира пред Reuters, че този тип полети са важни за Аляска заради липсата на пътища в отдалечените райони. Тестът обаче е изключително събитие и за цялата дрон-индустрия. Както каза действащият администратор на FAA, Дан Елуел, той е крачка напред за нея към надеждното интегриране на дроновете в глобалното въздушно пространство.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X