Дронове

Американските потребители започват да усещат тежестта на търговската война

Иван Гайдаров

Китайският лидер на пазара на дронове DJI направи съществени корекции на цените и наличността на продуктовата си гама в отговор на повишението на митата за китайски стоки, наложено от администрацията на президента Доналд Тръмп. За повишаването на цените първа съобщи специализираната медия DroneDJ, като това е и първият официален случай, в който китайски производител на устройства или бранд като цяло прехвърля тежестта на новите мита директно върху американските потребители.

Продуктите на DJI от серията Mavic 2 например вече са по-скъпи с около 13%, малко под 15-те процента, наложени от президента Доналд Тръмп като увеличение на митото за китайски стоки.

"В следствие на скорошното увеличение на митата, DJI актуализира цените на своите продукти за Съединените щати. Взимаме под внимание много фактори, когато издаваме препоръки за цените на дребно в различни страни по света, включително митата, данъчните ставки и колебания в курса на местната валута", обяснява говорител на DJI пред The Verge, като добавя: "Следваме всички приложими закони и разпоредби в страните, в които оперираме, и ще продължим да работим за популяризиране на дрон технологията и нейната достъпност по-света, като същевременно подкрепяме многобройните вече съществуващи клиенти, които ежедневно използват технологиите на DJI."

Редица големи компании в технологичната индустрия открито изразиха загриженост относно търговската война между САЩ и Китай и начините, по които тя може да повлияе негативно на бизнеса, а някои дори заплашиха да направят това, което DJI прави сега. По-рано тази година Sony, Microsoft и Nintendo излязоха с обща позиция, в която предупредиха, че завишаването на таксите за китайския внос ще доведат до по-високи цени за американските потребители в размер на 840 милиона долара годишно, както и до рискове за около 200 000 работни места в САЩ.

Доналд Тръмп повиши средните мита за китайския внос с около 21%, с идеята да удари китайската икономика. Към момента обаче негативно въздействие има и върху самата американска икономика. Според доклад на The New York Times, публикуван в сряда, производствената активност в САЩ пада за първи път от 2016 г. насам.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X