Фирмите Представят

QNAP Qhora-301W – добре дошли в новата ера на рутерите!

Computer World

Новото поколение рутери на QNAP предоставя много повече възможности от типичните устройства за създаване на безжична мрежа в дома и в малкия офис, осигуряващи твърде малко IP настройки. Моделът QHora-301W предлага решение тип "всичко в едно", интегрирайки впечатляващи нови технологии за отдалечена VPN свързаност на множество офиси, както и високоскоростна фиксирана и безжична връзка.

Какво налага разработването на QHora-301W - двупортов Wi-Fi рутер с 10GbE SD-WAN от ново поколение?

Малките и средни фирми се сблъскаха с многобройни трудности в ерата на повсеместната работа от дома, обясняват от QNAP.
Приложения на QHora-301W
За бизнес ИТ инфраструктура За дистанционна работа
В сравнение с нормалната VPN връзка между два офиса, изискваща големи разходи и досадна конфигурация, QHora-301W разчита на QuWAN, за да изгради ефикасна и надеждна ИТ инфраструктура, улеснявайки дигиталната трансформация, разширяването на връзката с множество обекти и дистанционната работа. QHora-301W поддържа Wi-Fi 6, за да предложи по-високи безжични скорости на мобилните устройства и уредите за умния дом, поддържайки множество едновременно работещи потребители. Дистанционно работещите служители могат да достъпват LAN ресурсите на компанията си през QuWAN, без да се нуждаят от сложни VPN настройки.

Изграждане на защитени виртуални тунели VPN между офисите се използват от твърде малко корпоративни поделения и отдалечено работещи служители. По време на пандемията обаче броят на хората, на които се наложи да работят от дома си, скочи драстично, допълват от QNAP.

Дистанционната работа по време на пандемията се превърна в задължителна

© QNAP

Дистанционната работа по време на пандемията се превърна в задължителна


Разпреденият стил на дистанционна работа създава многобройни проблеми. Доставянето на нови машини в централния офис за поддръжка на този тип работа и тяхната поддръжка изисква много време. ИТ администраторите не могат да управляват ефективно устройствата в цялата мрежа на организацията. VPN връзката често пропада. "Създават се проблеми и в дома на отдалечения служител, включително със сигурността на данните, а настройката на VPN тунела между отделните офиси отнема много време, коментира производителят. - Освен това днешните рутери разполагат само с 1 порт 10GbE и не могат да осъществяват дистанционно създаване на резервни копия."

Самата безжична връзка не може да се справи с внезапно увеличилите се като брой и разнообразие безжични устройства, използвани в дома. Много от устройствата само пращат заявки за свързване към мрежата, като именно това състояние причинява задръствания в мрежата. Скоростта на преноса, предоставяна от днешните рутери, е ниска, а данните не могат да бъдат резервирани ефективно през безжичната мрежа. Това се отразява на изживяването на останалите членове на семейството, които гледат филми или играят игри онлайн.

Отдалеченото създаване на резервни копия е необходима функционалност при дистанционната работа, но масовият рутер Wi-Fi 6 има само един порт 10GbE. WAN портът е 10GbE, а към вътрешната локална мрежа LAN портовете са 2.5GbE и 1GbE, като те не могат да "трансформират" високата външна скорост във вътрешна високоскоростна връзка.

Все повече служители работят от дома си, а същевременно всеки от тях има все повече работа, включително свързана с големи обеми от данни и тежки приложения. Все повече отдалечени клиенти се свързват и обменят трафик през един или няколко VPN рутера в централния офис. Увеличеното натоварване създава задръствания именно там. Проблемите със стабилността и надеждността на мрежата водят до претоварване на VPN рутера. През него се свързват както сървърите за приложения, така и тези за различните бази данни. "Дизайнерите съхраняват на сървърите файлове и снимки, мениджърите на проекти взимат данни от тях, а търговците - данни от ERP и CRM системите. Развойният отдел използва сървъра за разработка или доработка на софтуер, а отделът по снабдяване също се нуждае от добра връзка с ERP системата."

В момента ИТ администраторите не разполагат с ефективни средства да управляват употребата на огромния брой външни устройства. "Не всеки отдалечен служител има познания да настрои и да поддържа устройствата в централния офис или клон. Отстраняването на проблеми в самите устройства и мрежите може да "изяде" голяма част от ресурса на VPN връзката", добавят от QNAP.

Служителите, които трябва често да обменят данни в рамките на работния екип, би трябвало сами да създадат VPN мрежа. Но настройването на VPN не е лесно и може да се наложи специално оборудване, а внедряването на мащабно решетъчно (mesh) VPN решение може да отнеме много време и усилия на ИТ екипа. Освен това VPN решение от корпоративен клас е доста скъпо и много от малките и средни фирми не могат да си позволят да го закупят.

Безжична мрежа WiFi 6

Отговор на всичките тези проблеми дава новото решение на QNAP QHora-301W
Този SD WAN рутер от ново поколение поддържат WiFi 6 (или с други думи, стандарта 802.11ax) и има два порта 10GbE за по-голяма гъвкавост на външната свързаност. Благодарение на вградената технология SD WAN се улеснява разгръщането на VPN тунели.

Поддръжката на WiFi 6 и работата и в двата радиочестотни обхвата - 2.4GHz и 5GHz, осигуряват максимална скорост за преноса на данни 3600 Mb/s. WiFi 6 е 1.38 пъти по-бърз от предишния стандарт WiFi 5. През 2020 г. повечето нови клиентски устройства вече поддържат WiFi 6, включително компютри, мобилни телефони и таблети, добавят от QNAP.

В WiFi 6 се използват и технологии като OFDMA и MU-MIMO, чрез които разнообразни групи от устройства могат да се пренасят данни по едно и също време, а по този начин се подобрява ефективността на мрежата и се намаляват времезакъсненията на връзката.

Допълнително WiFi 6 разчита на кодираща схема от висок ранг. Това означава, че се увеличава количеството на данните, които могат да бъдат пренесени с всеки пакет. В сравнение с Wi Fi 5 (11ac), която използва схема за кодиране 256 QAM, 1024 QAM в Wifi 6 скоростта на преноса нараства 1.25 пъти.

Устройството разполага с 8 антени с коефициент на усилване 5 dBi, по 4 антени за всеки от двата радиочестотни обхвата 2,4 и 5 GHz. Въпреки че осигурява мощна производителност чрез 64-битовият 4-ядрен процесор на Qualcomm IPQ8072A с тактова честота 2.2GHz, устройството работи много тихо и без никакви вентилатори. Това се дължи на уникалната вентилирана конструкция, която позволява на QHora-301W да поддържа ефективна работа в широк температурен интервал - от 0 до 40°C.

Хардуерни предимства на QHora-301W

© QNAP

Хардуерни предимства на QHora-301W


И накрая, но не на последно място QNAP Qhora-301W разполага с два порта 10GbE - като за връзка с глобалната мрежа, така и с локалната. По този начин устройството отговаря на необходимостта от отдалечено резервно копиране на големи бизнес файлове.

QHora-301W разполага с два порта 10 Gb Ethernet, които могат да се използват в различни конфигурации

© QNAP

QHora-301W разполага с два порта 10 Gb Ethernet, които могат да се използват в различни конфигурации

Поддръжката на SD-WAN

Рутерът от ново поколение трябва да предоставя услугата SD-WAN. Вграденото в Qhora-301W решение SD-WAN (наречено QuWAN), поддържа цялостна решетка от VPN тунели за лесно разгръщане на VPN свързаност между множество обекти (централни, локални и/или домашни офиси. "Решението не изисква абонаментна такса, така че не е нужно да си купувате друго устройство за мултисайт VPN свързаност, обясняват от QNAP. - Разгръщането е много лесно, тъй като то поддържа автоматично VPN тунелиране, както и мрежова оптимизация за гарантиране качеството на връзката. Чрез облачната платформа QuWAN Orchestrator се осигурява централизирано управление на всички устройства.

Централизирано управление

Платформата QuWAN Orchestrator на QNAP е мощна, но много удобна облачна платформа за централизирано мрежово управление. Тя позволява на ИТ персонала отдалечено да разгръща и управлява мрежови устройства в периферията на мрежата. Чрез функцията Zero Touch Provisioning (ZTP), ИТ специалистите лесно могат да изградят широкомащабна WAN среда, без да ходят на място и без да се нуждаят дори от помощ на място от друг персонал. Те могат да следят в реално време пропусквателната способност, параметрите на трафика и да го анализират. Това е перфектно решение за мрежа, обхващаща множество дистанционни обекти. Свързаните към QHora-301W клиентски устройства, независимо дали през кабелна или безжична връзка, лесно достъпват SD-WAN мрежата.

Самото решение QuWAN може да бъде инсталирано на QNAP NAS система за съхранение, на комутатори QGD и на сървъри QuCPE*. Когато работят с приложението QVPN App, отдалечените служители лесно могат да се свържат към SSL VPN през своя компютър или мобилно устройство. Независимо дали се прави мащабна мрежа, която да обхване офиси по целия свят или просто се свързват различни отдели в една и съща сграда, устройствата на различните места са гъвкаво сегментирани, за да бъдат свързани помежду си в микросегментирана мрежа.

QHora-301W поддържа виртуална точка за достъп (VAP) от корпоративен клас, която дава възможност за стартиране на 6 SSD групи (3 в обхвата 2.4GHz и още толкова - в 5GHz обхват). ИТ отделът може да конфигурира VLAN настройките за всяка SSID група, за да предостави на групата потребители или устройства стабилна връзка, което е най-важното при мрежи с голяма наситеност с огромен брой едновременно свързани потребители.

Подобрена сигурност
QHora-301W осигурява много защитни функции.
  • QuWAN проверка на идентичността. Свързвате се към QuWAN Orchestrator, чрез добавяне на вашето QNAP ID към SD-WAN организацията в Account Center.
  • Проверка на идентичността на локално устройство. Използване на локален акаунт за свързване към локално устройство.
  • Мрежово управление QuWAN. От защитена отдалечена VPN връзка с устройства в множество обекти през IPSec VPN.
  • Мрежово управление QHora. Поддържа защитна стена L3, NAT и препращане през портове за подобряване на сигурността в локалната мрежа.
  • Оторизиране на безжичен мрежов достъп. Поддържа се протоколите WPA/WPA2/WPA3, Wi-Fi Enhanced Open (OWE)* за защитен безжичен пренос.
  • Оторизиране на QVPN достъп. Отдалечените служители могат лесно да се свържат към SSL VPN през своя компютър или мобилно устройство.
  • Управление на приложение в периферното устройство. Чрез L7 защитна стена и технологията DPI (Deep Packet Inspection) потребителите могат да настроят множество сегменти за различни приложения от четни списъци. Функцията за родителски контрол ограничава времето за използване на мрежата. Технологията за задълбочена проверка на пакети DPI може да идентифицира и да контролира мрежовите услуги на базата на характеристиките на приложения слой. В черния списък се поставят специфични приложения, за да се защити корпоративната мрежова сигурност.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X