Компютърен Хардуер

Дискретната графична карта Intel DG1 съществува, но засега само за разработчици

Александър Главчев

Миналата година, когато Intel демонстрира своята първа съвременна дискретна графична карта, се оказа, че е тя е предназначена за преносими, а не за настолни компютри. Любителите на игри и ентусиастите останаха разочаровани...

Сега, по време на изложението CES 2020, ситуацията се промени – компанията обяви че започва доставките на картите DG1, създадени на базата на архитектурата Xe и предназначени за настолни машини. Редно е да се допълни обаче, че засега хардуерът е достъпен само за ограничен кръг от разработчици.

Intel предлага DG1 Software Development Vehicle само на разработчици на игри и софтуерни приложения, за да могат те да оптимизират продуктите си за графичната архитектура. Характеристиките картата, като изчислителни блокове (които по слухове са 96), тактова честота, обем на оперативната памет и т.н. засега не се съобщават.

Известно е, че графичният чип се произвежда по 10-нанометрова технология, както и задаващият се процесор Tiger Lake U. Картата е оборудвана с три DisplayPort изхода и един HDMI.

Intel демонстриха новия си хардуер с играта Warframe при 1080p резолюция. Точните кадри в секунда не са ясни, но според субективни възприятия те са били около 40-50.

Разбира се, последното е догатка и засега е рано да се съди за производителността на видеокартата. Не е ясно и към коя част от пазара на дискретна графика се е насочила Intel. Освен това от там добавят, че финалният вариант на хардуера,софтуера и драйвърите няма да прилича на DG1 SDV. Т.е. засега е ясно само, че дискретна видеокарта на Intel е в ръцете на разработчици на игри и графични приложения.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X