Компютърен Хардуер

Предложението на ЕС за универсално зарядно ще спре иновациите, смята Apple

Мария Динкова

Европейският парламент поднови своя натиск за въвеждане на стандарт при зарядните за телефони чрез поправка в законопроекта. От Apple реагираха незабавно, изразявайки своите възражения, пише Engadget.

Производителят на iPhone устройства излезе с изявление, че правилата за общ стандарт при телефоните ще "задушат иновациите" и ще навредят на обществото повече отколкото ще помогнат. За да подкрепят своите твърдения, от компанията са поръчали изследване от Copenhagen Economics, в което се отбелязва, че универсалното зарядно ще струва 1,5 млрд. евро, а това на практика ще обезсмисли 13 млн. евро потенциални ползи за околната среда. От компанията дори допълват, че по този начин ЕС може да създаде екологичен проблем, засягайки стотици милиони потребители, които използват Apple устройства с Lightning портове.

"Повече от 1 млрд. Apple устройства са закупени с Lightning зарядно в допълнение към цяла екосистема от аксесоари и производители на устройства, които използват Lightning да обслужват нашите общи клиенти. Законодателството ще има пряко отрицателно въздействие, като засегне стотици милиони активни устройства и аксесоари, използвани от нашите европейски и глобални потребители, създавайки безпрецедентно количество електронни отпадъци и огромно неудобство за хората", подчертават от компанията.

Според Apple също така правилата не са необходими, когато индустрията вече се обеднява около USB-C чрез промяна на портовете или кабелите. Индустрията се е консолидирала от "30 зарядни до три, а скоро до две – Lightning и USB-C ", изтъкват от Apple. Този подход е по-достъпен и удобен за клиентите, тъй като ще позволи едно зарядно да се използва с различни преносими устройства. Компанията все още се надява, че Европейската комисия ще продължи да търси решение – само не такова, което вреди на иновациите.

От своя страна ЕС се опитва да наложи универсалното зарядно за телефон повече от десетилетие, настоявайки, че това ще намали електронните отпадъци и ще улесни потребителите. Към момента обаче се разчита предимно на доброволен подход, който според блока не е ефективен. Регулацията теоретично ще наложи на изключения като Apple да тръгнат в посока, която не биха избрали самостоятелно.

Дали регулацията ще помогне не е ясно. Макар че USB-C улесни значително нещата в света на смартфоните, реалното приложение започна едва след 2015 или три години, след като Lightning направи своя дебют в iPhone 5. Съответно масовото разпространението отне известно време след това. Независимо колко полезен един стандарт би бил, най-вероятно ще мине доста време, докато той навлезе на пазара.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X