Компютърен Хардуер

Глобалният пазар на компютри с 25% ръст през последното тримесечие на 2020

Мария Динкова

През четвъртото тримесечие на 2020 глобалния пазар за компютри бележи ръст от 25% в сравнение със същия период миналата година, пише ITProPortal. Според новите данни от Canalys рекордните 90,3 млн. устройства, изключая таблетите, са били закупени в света.

Докладът показват, че четвъртото тримесечие стъпва на резултатите от успешното трето тримесечие, при което се регистрира 13% ръст спрямо предходните три месеца. Освен това за цялата година доставените компютри са 11% повече в сравнение с 2019.

Не всички устройства постигнат обаче добри резултати. Макар че 25% повече ноутбук устройства и мобилни работни станции са продадени през 2020 (235,1 млн. единици), доставките на десктоп работните станции падат с почти четвърт (22%) до 61,9 млн. единици.

Лидерът на пазара на компютри през тримесечието е Lenovo с 23,1 млн. доставени устройства и 29% увеличение на годишна база. Освен това компанията има и най-добро представяне за цялата година, като общо са били продадени 72,6 млн. устройства, а пазарният й дял достига 24,5%.

На второ място се нарежда HP с 19,1 млн. продадени устройства, следван от Dell с 50, 3 млн. устройства. В топ 5 попадат още Apple и Acer.

"Индустрията заслужава целия постигнат успех", коментират от Canalys. Експертите изтъкват, че постигнатите резултати се дължат на показания ангажимент от страна на цялата сфера, включително доставчиците, веригата на доставки и дистрибуционните канали.

"Дигиталната трансформация, през която премина света през последната година е безпрецедентна и компютрите бяха в центъра на тази промяна. Докато светът се подготвя за ваксинация и преодоляване на коронавируса, е важно да запомним, че компютрите изиграха важна роля във всеки етап на тази борба - от разбирането на вируса и синтезирането на ваксина, до социалното следене и пускането на ваксините. Ще бъде изключително трудно да се отпишат компютрите, както някои от нас направиха преди няколко години."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X