Интернет

Дигиталният свят помага на образованието по време на пандемия

Иван Гайдаров

"Възможностите на дигиталния свят ни помагат да преодолеем по-леко предизвикателството за живот и работа в условията на световна коронавирус пандемия и извънредно положение в страната". Това заяви ректорът на ТУ - Габрово проф. д-р инж. Илия Железаров в интервю за списание "Българска наука".

"Преди 15 години това щеше да е абсолютно невъзможно. Нашият университет беше един от първите, които преди повече от десет години направиха електронна главна книга. Сега използваме момента, за да дигитализираме още документация и да станем почти изцяло дигитални", припомни ректорът.

По думите му посещаемостта на онлайн лекциите в настоящата ситуация се оказва дори по-голяма от стандартните лекции. Студентите провеждат дистанционно обучение в платформата "Майкрософт тиймс", където решават задачи, водят диалози, правят демонстрации и виртуални симулации. Преподавателите от инженерните специалности са качили осъвременени материали, а преди седмица Технически университет - Габрово проведе първия за страната онлайн академичен съвет.

"Надяваме се в края на месец май да имаме поне две-три седмици, за да могат нашите бъдещи инженери да поработят в лабораториите, защото контактът с техниката е много необходим за тях.", подчерта проф. Железаров. Според него в новия технологичен парк на ТУ - Габрово студентите ще се докоснат до техника, която имат само някои по-големи университети или БАН, както и такава, която изобщо липсва в България.

"Ще сме много щастливи, ако младите хора решат да се занимават с наука! Ако поискат да станат преподаватели, асистенти, доценти в нашия научен център. Ще отворим вратите си и за учениците, за да видят интересната техника и да пожелаят да бъдат студенти в Габрово", добави още Илия Железаров.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X