Интернет

Предстои първото издание на "Българският гейминг маратон"

Мария Динкова

Първото издание на "Българският гейминг маратон" ще обедини родната гейминг общност в целодневно събитие на 30 август (неделя), което ще се проведе изцяло в интернет. Онлайн фестивалът посветен на видео игрите, чиято програма ще бъде анонсирана поетапно в официалния сайт на събитието, ще започне рано сутринта и ще включва над 100 часа видео стрийминг и турнири, представени от множество популярни и изгряващи личности и организации от растящата българска гейминг среда.

Към момента участие в първото издание на маратона са потвърдили над 20 от най-популярните гейминг стриймъри в България, които ще създадат, специално за фестивала, своя онлайн шоу-програма. Сред тях са имена със стотици хиляди фенове в социалните мрежи, между които актьорът с гейминг афинитет Китодар Тодоров, познатите на феновете на видео игрите от всички възрасти Aetheltryth, дуото Павел Колев и Ицака и много други. Във фестивала участие ще вземат и разпознаваеми лица от други обществени и културни сфери.

Организатори на събитието са TDB Play - новосформирана агенция с фокус видео игри, електронни спортове и geek култура, в партньорство със световния лидер при гейминг мониторите - AOC.

"Видео игрите са не само най-богата и бързорастяща развлекателна индустрия в света, но забавлението чрез видео игри е и най-популярната форма на развлечение за поколенията родени след 1980 година. От нишова субкултура, видеото игрите се превърнаха в неделима, дори централна, част от съвременния начин на живот. За пример през 90-те години в България тийнейджърите си говорихме основно за музикалните клипове по MTV и любимите отбори в NBA, а подрастващото поколение сега си говори за любими видео игри, персонажи от тях и стриймъри." коментира Мартин Кадинов, съосновател на TDB Play и организатор на събитието . "Често схващането за видео игрите е, че предлагат забавление само на т.нар. хардкор геймъри, а всъщност, игрите доказаха, особено в новата COVID-19 действителност, че могат да предложат пълноценно забавление за всекиго. С гейминг маратона целим да покажем именно това - че видео игрите могат да бъдат за всеки."

В рамките на фестивала феновете ще могат да се насладят на пъстра палитра от онлайн стриймове, турнири и предизвикателства, а навлизащите във видео игрите - да се запознаят с един нов и магичен свят. Сред игрите, които зрителите могат да очакват, са GTA V - най-популярната за стриймване в момента игра в България, вечните Minecraft и CS:GO, мобилната Brawl Stars, виртуални мото-спортове, стратегическата DOTA 2 и други.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X