Интернет

Шегаджийската криптовалута Dogecoin е сред трите най-търгувани през май

Александър Главчев

Появилата се под формата на шега криптовалута Dogecoin продължава да затвърждава позициите си, намествайки се сред лидерите на пазара като Bitcoin и Ethereum.

Според данни от симулатора за търговия с криптовалути Crypto Parrot Dogecoin е третата най-търгувана криптовалута на най-голямата борса за цифрови активи Binance с обем от 116 млрд. долара през май. Еthereum регистрира най-висок обем на търговия от 191 млрд., последвана от Bitcoin със 188 млрд. долара.

На криптоборсата Huobi Dogecoin също се класира на трето място с обмен на стойност 51 млрд. долара, изоставайки от Bitcoin с около 13 млрд. Ethereum отново е на върха с търговия на стойност 85 млрд. долара.
Защо уж несериозната Dogecoin е сред лидерите

Възходът на Dogecoin може да се отдаде на факта, че валутата се ръководи от общност и стойността ѝ се определя най-вече от социални медии и инфлуенсъри. Директорът на Tesla, Илон Мъск, може да се причисли сред последните, често изразявайки своята подкрепа към нея.
Ръстът в популярността също така показва, че търговците са успели да поддържат шума около Dogecoin въпреки всеобщия спад на криптопазара. През последните месеци те продължават да спекулират, че валутата може да продължи да увеличава стойността си, посочват от Crypto Parrot. Спекулациите обаче оставиха инвеститорите уязвими след спада на криптопазара, воден от Bitcoin.

Освен това Dogecoin спечели специално внимание през май, след като Мъск обяви, че Tesla вече няма да приема биткойни за покупки на превозни средства поради опасения за ефекта на валутата върху околната среда. Той отбеляза, че компанията търси алтернативна по-енергоефективна криптовалута, като мнозина спекулират, че именно Dogecoin е възможен заместител.

Всичко това допринесе за ръста на валутата. Паралелно, Мъск обяви, че следващата мисия на SpaceX до Луната ще бъде спонсорирана чрез Dogecoin, което даде на влутата първата първа подкрепа от страна на сериозен бизнес играч. Ако повече компании възприемат плащания в Dogecoin за плащания, то тя лесно може да се превърне в широкомащабен и функционален инструмент с реална покупателна способност.

Отслабването на Bitcoin се отразява на обема на търговията

Паралелно с това през миналия месец най-популярната криптовалута, Bitcoin, се сблъска с проблеми, като цената ѝ спадна с почти 50% от рекорда рекордните за всички времена 64 800 долара, отчетени в средата на април. Според Crypto Parrot това дължи отчасти на засилените регулаторни мерки в страни като Китай и рязко появилият се фокус върху енергийното потребление на валутата. Спадът на лидера доведе до каскаден ефект на общия пазар.

Освен това спирането Bitcoin транзакциите от страна на Тесла забави институционалния интерес. По-традиционните играчи предприеха стъпки, за да "защитят интересите на екологично съзнателните инвеститори". Редно е да се отбележи, че институционалното приемане на биткойн беше ключово за определяне на цената на валутата през тази година.

Като цяло огромният обем на търговията с Dogecoin на двете основни борси показва, че активът се конкурира с установените криптовалути. От друга страна, анализатори предупредеждават, че ситуацията с нея може да представлява балон, който скоро може да се спука.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X