Ит Лидери

И PPF Group, и United Media преговарят за Telekom Румъния

Владимир Владков

Два от инвеститорите в България обявиха намерения да придобият историческия оператор в Румъния – Telekom Romania. PPF Group, която придоби активите на Telenor в Централна и Източна Европа, включително Теленор България, и притежаваната от британския фонд BC Partners United Media, която направи предложение за придобиването на Vivacom, са участвали в разговори в Букурещ заедно с посланиците на Германия, Гърция и САЩ, пише румънското издание Profit.ro.

Telekom Romania Mobile Communications e третият мобилен оператор в страната, като акционерите в него са гръцката OTE Group с 69,99% и компанията Telekom Romania Communications (позната преди като Romtelecom) – с 29.99%, която, от своя страна, е контролираната отново от OTE с 54.01% и румънското Министерство на комуникациите с 45.99%. Основен акционер в OTE Group е германската Deutsche Telekom Group, която държи 46% дял. Именно тези дялове обясняват участието на посланците на тези страни.

Доскоро Orange и Digi (RCS&RDS), които стартираха 5G мрежи, бяха смятани за най-вероятните купувачи на 70% от румънския оператор. И двете компании обаче се интересуват само от някои по-ценни активи, като Digi например иска да вземе мобилната мрежа и радиочестотните лицензи на Telekom.

Според последните финансови резултати на Telekom Romania, дъщерна компания на гръцката OTE, приходите за третото тримесечие са над €243,5 млн., или със 7,4% повече спрямо същия период на 2018 г.

PPF Group наскоро обяви намерението си да купи Central European Media Enterprises (CME) за около $2,1 милиарда, което включва и мажоритарния дял в българската медийна компания bTV Media Group.

United Group пък разширява непрекъснато своето портфолио от регионални медийни компании и телекоми, включителносръбската Serbia Broadband (SBB), Telemach Словения, Telemach Босна и Херцеговина и Tele2 Хърватска.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X