Бизнес

PC пазарът генерира целогодишен ръст за първи път от години

Иван Гайдаров

2019 г. e първата добра година за PC индустрията от дълго време насам, сочат резултати от изследвания на Gartner и IDC. За първи път от седем години глобалният пазар на персонални компютри генерира растеж в продължение на цялата година, казват от Gartner. От IDC от своя страна правят същата констатация, като посочват, че резултатите през 2019 г. показват първата пълна година на ръст, след 2011 г.

Доставките на традиционни компютърни устройства, включително настолни компютри, лаптопи и работни станции, са нараснали с 2,7% на годишна база, според резултатите от изследването на IDC. Числата на Gartner показват едва 0,6% ръст за цялата година, но и двете изследователски компании посочват общ брой на доставките на персонални компютри за Q4 2019 над 70 милиона.

Въз основа на данните на IDC пазарът показва годишен ръст от 4,8% през четвъртото тримесечие на 2019 г. Междувременно Gartner казва, че доставките на компютри в световен мащаб са нараснали с 2,3% през Q4 2019 в сравнение с Q4 2018. Gartner вкарва в сметката настолни компютри, преносими компютри и ултрамобилни лаптопи като Microsoft Surface, но пък не брои Chromebook и iPad.

И двете компании са категорични, че ръстът на пазара на персонални компютри през миналата година е обусловен от бизнеса, който преминава от Windows 7 към Windows 10, тъй като Microsoft спира да издава актуализация за по-старата версия след 14 януари. Това помогна на Lenovo, HP и Dell да си осигурят първите три места в списъка на производителите на компютри, които доставят най-много устройства.

Въпреки че Gartner очаква този растеж да продължи и през цялата 2020 г., IDC вярват, че следващите месеци ще бъдат предизвикателство пред традиционната компютърна индустрия, тъй като голяма част от организациите вече са преминали към по-новата операционна система.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X