Бизнес

Qualcomm подсказа за евентуално отлагане на Apple 5G

Владимир Владков

Qualcomm предупреди, че финансовите резултати за 2020 могат да бъдат повлияни от отлагането на дебюта на флагмански модели, като предположенията са, че именно Apple може да се сблъска с нови проблеми.

Това не е добра новина за Qualcomm, но представянето на поредния финансов доклад бе по-скоро в посока положителните неща. Компанията подписа дългосрочна лицензионна сделка с Huawei и обяви приходи без ръст, но и без спад за тримесечието, приключващо на 28 юни, като тези новини вдигнаха цената на акциите с 11%.

"Продължава внедряването на 5G и ние започваме да усещаме ползите от инвестициите, които сме направили за създаването на разширена лицензионна програма в мобилната сфера, като превръщаме техническите предизвикателства пред 5G в лидерски възможности и търговски победи", заяви Стив Моленкопф, главен изпълнителен директор на Qualcomm.

Общите приходи за тримесечието са $4,893 милиарда, печалбата преди данъци е $868 млн., а чистата печалба - $845 милиона, като всички те са на нивото отпреди 1 година. Въпреки че финансовите данни със сигурност са по-добри, отколкото някои биха очаквали за период, опустошен от пандемията COVID-19, сравненията спрямо предишната година са трудни. За същия период на 2019 г. приходите включват и $4,7 милиарда, дошли след споразумение с Apple и временно лицензионно споразумение с Huawei.

И макар че това са добри новини за инвеститорите, голямата новина от обявяването на финансовите резултати е фокусирана върху Apple. "Нашите очаквания за четвъртото тримесечие на финансовата 2020 г. включват въздействие, по-голямо от ($0,25) за EPS, което се дължи на планираното предположение за приблизително 15% годишно намаление при мобилните телефони заради COVID-19, включително частично въздействие от забавянето на глобално 5G стартиране на водещ телефон", се казва в съобщението за пресата.

Въпреки че засега това са само предположения, забавянето на водещ модел се отнася най-вероятно за Apple. Производителят на iPhone е един от най-важните клиенти на Qualcomm и е планирал пускането на iPhone 12 за есента, което дава възможност за маркетингова кампания преди Коледа. Изглежда Qualcomm може да потвърди, че сагата с този важен телефон на Apple продължава.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X