Бизнес

С нов стартъп Apple ще превърне iPhone в платежен терминал

Мария Динкова

Apple Inc. придоби Mobeewave Inc. - стартъп с технология, която може да трансформира iPhone моделите в мобилни платежни терминали, пише Bloomberg.

Решението на Mobeewave позволява на пазаруващите да свързват своята кредитна карта или смартфон с друг телефон, за да извършат плащания. Системата работи с приложение и не изисква хардуер, различен от Near Field Communications или NFC чип, който iPhone включи още през 2014.

Технологичният гигант е платил около 100 млн. долара за стартъпа, твърди източник, започнат с въпроса. Mobeewave разполага с десетки служители и Apple ще задържи екипа, който ще продължи да работят от Монреал.

"Apple купува по-малки технологични компании от време на време и ние като цяло не обсъждаме нашите цели или планове", коментира говорителят на компанията.

Технологичният гигант обикновено купува стартъпи, за да превърне техните технологии в опции в своите продукти. Apple добави Apple Pay към iPhone през 2014, за да позволи на потребителите да плащат за физически стоки в магазините. Миналата година компанията пусна и своя собствена кредитна карта Аpple Card. Интегрирането на Mobeewave може да позволи на всеки с iPhone да приема плащания без допълнителен хардуер.

Този ход би поставил Apple в по-директна конкуренция с Square Inc. - водещ доставчик на хардуер и софтуер за разплащане за смартфони и таблети.

На своя уебсайт стартъпът показва демонстрация, на която потребител въвеждат сумата на транзакцията, а след това клиентът докосва своята кредитна карта до телефона, за да се обработи плащането на устройството.

Samsung Electronics Co. си партнира с Mobeewave миналата година, за да позволи на своите телефони да използват технологията.

Тази година Apple сключи няколко подобни сделки. Наскоро компанията придоби приложението за метеорологична прогноза Dark Sky и фирмата за виртуално съдържание NextVR. Другите покупки включват Voysis, Xnor.ai and Inductiv за подобряване на Siri и изкуствения интелект, както и Fleetsmith за управление на фирмените устройства.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X