Бизнес

Китайска компания за AI съди Apple за 1,4 млрд. долара

Мария Динкова

Китайската компания за изкуствен интелект Shanghai Zhizhen Intelligent Network Technology Co Ltd, известна още като Xiao-i, е завела дело срещу Apple Inc, обвинявайки американския гигант в нарушаване на нейните патенти, пише Reuters.

Китайската компания настоява за 1,4 млрд. долара обезщетение и иска от Apple да преустанови производството, използването, продажбата и вноса на продукти, нарушаващи нейните патентни права.

Делото е заведено в местен китайски съд, като Xiao-i твърди, че технологията за гласово разпознаване на Apple Siri нарушава патента, за който китайската компания е кандидатствала през 2004 и е получила през 2009.

В изявление от своя страна Apple подчертава, че Siri не включва функционалностите, описани в патента на Xiao-i, който според американския гигант е свързан с игрите и приложенията за съобщения. Компанията също така допълва, че независими експерти, сертифицирани от Върховния народен съд, са заключили, че Apple не нарушава технологията на Xiao-i.

"Разочаровани сме, че Xiao-i Robot са завели ново дело. Очакваме с нетърпение да представим фактите в съда и ще продължим да се фокусираме върху доставянето на най-добрите продукти и услуги в света на нашите клиенти", коментират от Apple.

Това дело е поредното през последните 10 години. Shanghai Zhizhen за първи път съди Apple през 2012 във връзка с технологията за гласово разпознаване. През юли Върховния народен съд на Китай постанови, че патентът е валиден.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X