Бизнес

Toshiba напуска изцяло пазара на персонални компютри

Иван Гайдаров

Toshiba тихомълком напусна бизнеса с лаптопи веднъж завинаги. Краят на 35-годишната история на компанията в сектора идва, след като тя прехвърли оставащия си миноритарен дял в своята PC дивизия на Sharp. Преди две години Toshiba продаде 80,1% дял от бизнеса си с компютри на Sharp за 36 милиона долара, като подразделението беше преименувано на Dynabook. Sharp пък упражни правото си да изкупи останалите 19,1% от акциите през юни, а Toshiba съобщи, че сделката е финализирана на 4 август.

"В резултат на този трансфер Dynabook се превърна в изцяло дъщерно дружество на Sharp", казват от Toshiba в своето изявление.

Компанията направи първия си персонален лаптоп през 1985 г . Това беше T1100, който можеше да се похвали с вътрешни акумулаторни батерии, 3,5-инчово флопи и 256K памет. 20-годишната ретроспектива на ComputerWorld на T1100 отбелязва, че ръководителите на Toshiba по това време са били скептични относно преносимия компютър, но в крайна сметка започват неговата продажба за около 2000 долара.

През 90-те и началото на новия век Toshiba беше сред топ производителите на персонални компютри, но тъй като броят на играчите на този пазар непрестанно се увеличаваше, лаптопите на компанията започнаха да губят своята популярност. В момента, в който продаде своя мажоритарен дял в PC дивизията си на Sharp, пазарното присъствие на Toshiba при персоналните компютри е около 1,4 милиона доставки, при пик от 17,7 през 2011 г., обръща внимание Reuters.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X