Ит Лидери

Google ще финансира избрани технологични проекти в България и региона

Владимир Владков

Google обяви, че стартира днес своя инициатива в Централна и Източна Европа, наречена Google.org Impact Challenge. Първо започва сесия за кандидатстване, като ще бъдат финансирани проекти, които "да спомогнат за преодоляване на цифровото разделение и насърчаване на приобщаващ икономически растеж". Общият бюджет на инициативата е 2 милиона евро безвъзмездни средства. Проекти могат да подават организации от България и 10 други държави от региона.

"Технологиите бяха спасителната линия за европейския бизнес и общностите през цялата пандемия - от подпомагане на хората да намират точна здравна информация и да купуват хранителни стоки онлайн, до намиране на нови начини да учат и да поддържат връзка с любимите хора. Това подчерта необходимостта от създаване на достъпно цифрово бъдеще за всички, особено когато икономиките поемат по пътя към възстановяването", пише в изявление на компанията по повод на инициативата.

През 2020 г. Google е обещала да помогне на 10 милиона души и компании в цяла Европа, Близкия изток и Африка да се цифровизират, да растат и да изградят нова кариера. "Конкретно в региона на Централна и Източна Европа вече помогнахме на 250 000 души да развият своите цифрови умения или да преминат към дигитална кариера само през 2020 г. В България над 20 000 компании и индивидуални участници преминаха курс за цифрови умения по програмата Grow with Google Дигитален гараж за целия период на програмата", заявяват от компанията.

С новата си инициатива Google търси проекти, чиято цел е възстановяване на икономиката, но в основата си имат "социално включване". Всички организации с нестопанска цел, компании, както и академични институции от България могат да кандидатстват до 1 март 2021 г., на g.co/ceechallenge. Проектите трябва да бъдат благотворителни и могат да бъдат големи или малки и на всякакво ниво на подготовка - независимо дали става дума за нова идея или утвърдени проекти, готови да се мащабират. Кандидатите трябва да са със седалище в една от следните държави: България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чехия.

"В днешно време икономическите ефекти и ускоряването на технологиите, дължащо се на пандемията Covid-19, поставят много от нас под натиск. Може да бъде трудно да се приспособим, ако ни липсват ресурси или умения, за да реагираме на промените. Затова е по-важно от всякога да преодолеем цифровото разделение и да подкрепим включването. Уверена съм, че Google.org Impact Challenge ще помогне на организациите в България да се справят с тези предизвикателства и с нетърпение очаквам да помогна при избора на най-ефективните предложения", заяви Гергана Паси, президент на Digital National Alliance, България

Подкрепените проекти ще бъдат избрани от Google с помощта на панел от уважавани експерти от групата INCO, който включва хора на науката, лидери и активисти на гражданското общество от целия регион. В този панел от България участват Гергана Паси, Николета Габровска, Фондация "Single Step" и Лилия Макавеева, Асоциация INTEGRO.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X