Лаптопи

Google атакува корпоративнитe клиенти на Microsoft в колаборация с Dell

Иван Гайдаров

Google обединява усилия с един от най-големите партньори на Microsoft в стремежа си да "отвлече" възможно най-много бизнес клиентите от базираните на Windows лаптопи. До момента алтернативата на компанията - Chromebook – определено намери хранителна среда в образователния сектор, но навлизането ѝ в корпоративния е сериозно възпрепятствано от успеха на Windows там. Затова и интернет гигантът обединява сили с Dell и вече дори представи първите устройства от серията Chromebook Enterprise - Dell Latitude 5300 2 в 1 Chromebook Enterprise и Dell Latitude 5400 Chromebook Enterprise. 13- и 14-инчовите системи са конфигурируеми с 8-мо поколение процесори Intel Core i5 и i7, 32 GB RAM и до 1 TB PCIe NVMe SSD. По-важното в случая обаче е да се обърне внимание на софтуера и услугите за поддръжка.

Google заяви, че новите системи предлагат многопластова сигурност, която позволява на администраторите лесно да осигуряват, наблюдават и заключват устройствата. Едновременно с това от компанията обещава редовни и контролирани актуализации с Dell Technologies Unified Workspace. Dell също така става дистрибутор на G Suite и Drive Enterprise, така че екипите да могат лесно да управляват файлове както в онлайн, така и в офлайн режим.


Google атакува корпоративнитe клиенти на Microsoft в колаборация с Dell

Новите модели Chromebook Dell Latitude са конфигурируеми с 10 локализирани езикови клавиатури в 50 държави и се поддържат 24/7 целогодишна от Dell ProSupport, заедно с поддръжката на Chrome Enterprise.

Но фактът, че в проекта е замесена компания като Google, далеч не означава, че могат да бъдат очаквани бързи успехи. "Проектът Enterprise е по-скоро маратон, отколкото спринт", казва Джон Соломон, вицепрезидент за Chrome OS в Google, в интервю за The Verge.

Dell е първият производител, който си партнира с Google по инициативата Chromebook Enterprise, но се очаква в последствие и други да се присъединят. "Този проект не е насочен ексклузивно към Dell", отбелязва Соломон.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X