Мнения

ICTalks #39 - Covid19: Търсенето на ИТ кадри продължава

Майя Бойчева-Манолчева

Въпреки негативното въздействие на пандемията COVID-19 върху икономиката оказва се, че не всички сектори страдат от загуба на кадри, а напротив - голяма част от ИТ компаниите (60%) не виждат промяна или наблюдават ръст в наемането на кадри от избухването на коронавируса. Това показва ново проучване на "Телерик Академия" сред 70 компании от сектора.

Какви са HR тенденциите в ИТ сектора - по тази тема разговаряме с Ева Македонска, директор "Човешки ресурси" на Ingram Micro и Виктор Джамбов, маркетинг специалист в "Телерик Академия" в епизод 39 на подкаста ICTalks "Covid-19: Търсенето на ИТ кадри продължава".

"Ние съвпадаме абсолютно с точно с представените тенденции от проучването", коментира Ева Македонска. От началото на пандемията досега в компанията наблюдават ръст на служителите. "Доста от нашите служители останаха на работа при нас и тенденцията персоналът да ни напуска е много по-малка от това, което беше преди Covid-19. Хората търсят сигурност и искат да работят точно в такъв вид бизнеси, които не са пряко застрашени от кризата", смята тя.

Според нея в момента на пазара на труда се търсят служители, които са по-дълго време в компании от бранша и които имат навика да бъдат в големи корпорации.

"Радваме се, че ИТ бизнесът е с положителна нагласа в момента. Разбира се, всичко е много динамично и не можем да кажем какво ще е след една година. Но това което можем да кажем е, че със сигурност най-важното, за да се застраховат компаниите и служителите, е наистина да продължат да развиват уменията си и да ги надграждат," коментира Виктор Джамбов.

И още:
- Има ли специфични позиции и експерти, които се търсят сега?
- Как се справят ИТ фирмите и ИТ кадрите в тази пандемична ситуация и наложената дистанционна работа? По-лесно ли се адаптират? Кои са проблемите, с които се сблъскват?
- Отрази ли се пандемията на заплащането в ИТ сектора?
- Докога ще продължи дистанционната работа?
- Ще изземе ли изкуственият интелект хляба на хората?


Слушайте тук:

Последвайте ICTalks в Soundcloud, Spotify, iTunes или Google Podcasts.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X