Нови Технологии

EasyJet с амбиция да стане първата авиокомпания с нулеви въглеродни емисии

Иван Гайдаров

Във вторник, EasyJet обяви, че незабавно започва ограничаването на въглеродните емисии на своя флот от 331 самолета, превръщайки се в първата голяма авиокомпания в света, която извършва полети с нулеви нетни въглеродни емисии. "От днес нататък ЕasyJet ще направи всичките си полети с нулеви въглеродни емисии", се казва в изявление.

Британската бюджетна авиокомпания ще похарчи 25 милиона британски лири (32,4 милиона долара) в рамките на следващата година, за да компенсира "всеки тон CO2, отделен от гориво от неин самолет". За целта тя ще инвестира в сертифицирани програми за премахване на CO2 от въздуха - например чрез засаждане на повече дървета.

"Ние признаваме, че компенсирането е само временна мярка, но искаме да предприемем действия по отношение на нашите въглеродни емисии сега", заявява изпълнителният директор на EasyJet Йохан Лундгрен и добавя: "Нашият приоритет е да продължим да работим за намаляване на въглеродния си отпечатък в краткосрочен план, съчетан с дългосрочна работа за подпомагане на развитието на нови технологии, включително електрически самолети".

EasyJet, петата по големина авиокомпания в Европа, казва, че е намалила количеството въглерод с повече от една трета от 2000 г. насам, като използва по-ефективни самолети от гледна точка на горивото.

Компанията, съвместно с Airbus, изследват възможностите за хибридни и електрически самолети, които евентуално да бъдат въведени в европейски полети на къси разстояния. EasyJet работи по подобни проекти и с компании като Wright Electric, Rolls Royce и Safran.

Авиокомпаниите са под все по-голям натиск да предприемат спешни действия, тъй като повишаването на глобалната осведоменост за климатичните изменения крие все по-големи рискове за техния бизнес.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X