Нови Технологии

Сензори могат да определят причините за "стрес" при растенията

Александър Главчев

Инженери от Масачузетския технологичен институт (MIT) разработиха начин за внедряване на микрочастици от въглеродни нанотръби в растителни клетки. Тези частици реагират на молекули на различни вещества, като изпускат слаби лъчи в близкия инфрачервен диапазон. Лъчението се улавя от инфрачевена камера и се анализира от компютър, като се определя на какво вещество е реагирал датчикът.

Експериментирайки с наносензори, учените са установили, че при стрес, причинен от механични повреди, инфекции, топлинни въздействия или светлина, клетките на растенията произвеждат водороден пероксид (перхидрол). Анализирайки разпределението му може да бъде определено какъв точно е дразнителят.

Подобна технология може да се използва в агросектора за увеличаване на добивите. Учените са установили, че сигналите, предавани с помощта водороден пероксид, могат да карат растенията да лекуват свои повредени участъци, да секретират вещества за отблъскване на насекоми вредители и да подсилват общия растеж, в случай че растенето е на сенчесто място.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X