Нови Технологии

Прогноза: Франция ще спечели Европейското първенство по футбол

Александър Главчев

Европейското първенство по футбол започва на 11 юни 2021-ва - година по-късно от планираното заради пандемията. Група учени от университети в Германия, Белгия, Австрия и Норвегия, използващи система с машинно обучение, излязоха с прогноза за основния фаворит за купата. Според техните изчисления Франция ще стане победител с вероятност от 14,8%.

Прогнозата се базира на редица статистически модели, които отчитат силните страни на отборите и друга информация за тях - пазарна стойност, броя на играчите, участвали в Шампионската лига, ефективността на играчите в клубните мачове, както и социално-икономически характеристики на участващите страни, включително показатели за населението и брутен вътрешен продукт.

Вероятният резултат е предвиден от модел с машинно обучение, комбиниращ изброените данни. Обучението му е проведено и на базата на информация от четири европейски първенства, проведени от 2004 до 2016 година.

За да изяснят вероятността различните отбори да достигнат следващите кръгове и окончателната победа, учените, използвайки модела, са извършили пълна симулация на шампионата 100 хил. пъти, започвайки с тегленето, в съответствие с правилата на УЕФА. Освен Франция сред челните фаворити са още Англия (13,5%) и Испания (12,3%).

Разбира се, получените резултати не означават, че резултатът от шампионата вече е предопределен, особено като се имат предвид близките вероятности тройката на възможните лидери и доста ниските индекси на вероятността дори на най-силните държави. Както подчертават авторите на изследването, 15% вероятност за печалба също означава и 85% вероятност за загуба.

Все пак обаче досега обаче прогнозите на същата група се оказваха доста точни. Използваният модел, базиран на коефициенти на букмейкъри, предвиди правилно изхода от финала на Европейското първенство по футбол през 2008 г., а по-късно са направени точни прогнози и за редица други първенства.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X