Облачна Сигурност

HMD ще премести във Финландия данните на потребителите на Nokia

Владимир Владков

HMD Global, производител на смартфоните под марката Nokia, ще премести потребителските данни в сървъри на Google Cloud, разположени във Финландия, като целта е да бъдат успокоени страховете относно сигурността на тези данни. Производителят на телефони обяви този ход в контекста на новото си партньорство с консултантската фирма CGI, специализирана в събирането и анализа на данни, и с Google Cloud, която ще предоставя на HMD Global свои технологии за машинно обучение.

Новите модели Nokia 4.2, Nokia 3.2 и Nokia 2.2 ще бъдат първите телефони, данните от които ще бъдат съхранявани в сървърите на Google Cloud в Хамина в южната част на Финландия. По-старите модели, които ще имат право на надграждане до Android Q, ще бъдат прехвърлени към финландския център за данни при процеса на надграждане, като това ще се осъществи в периода от края на 2019 г. до началото на 2020 г. HMD Global обещава за своите продукти двугодишни надграждания на операционните системи и тригодишни надграждания, свързани със сигурността.

HMD Global твърди, че този ход ще подкрепи нейната цел да бъде първият ОЕМ производител на Android телефони, който ще осигури новите версии на операционната система на своите потребители, а освен това ще подобри съответствието с европейските мерки за сигурност и с други законодателни изисквания, най-вече GDPR. "Искаме да останем отворени и прозрачни по отношение на начините, по които събираме и съхраняваме данните за активирането на устройствата и искаме да гарантираме, че хората ще разберат защо и как това подобрява тяхното преживяване с телефоните ни, каза Юхо Сарвикас, главен продуктов директор на HMD Global. - Тази промяна има за цел да укрепи още повече нашия ангажимент пред феновете за изчистена, сигурна и актуална операционна система Android, с акцент върху сигурността и поверителността чрез нашите сървъри за данни във Финландия."

Сарвикас отрече съобщенията на финландската медия Ilta-Sanomat, че този ход е директен отговор на появилите се по-рано тази година обвинения, че продаваните в Норвегия телефони с марка Nokia са изпращали данни за работата на устройствата до сървъри в Китай. Тогава от HMD Global обявиха пред сайта Telecoms.com, че потребителските данни от телефоните, купени извън Китай, се съхраняват на AWS сървъри в Сингапур, която според компанията следва много стриктно законите за поверителността на личните данни. Въпреки това според изискванията на GDPR, за да изнесе данни извън територията на ЕС, компанията трябвало да получи изричното разрешение от европейските си потребители.

Сарвикас твърди, че последното решение за преместване на съхранението на данни във Финландия е отпреди година и че то е част от цялостното преструктуриране на облачните услуги на HDM, която се прехвърля от Amazon към Google. "Оставайки верни на нашата финландска история, решихме да си сътрудничим със CGI и платформата Google Cloud за нашите разрастващи се нужди от пространство за съхранение и увеличени инвестиции в нашия европейски дом", добавя в прес съобщението Сарвикас.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X