Отворен Код

Linux доминира при суперкомпютрите

Владимир Владков

Операционната система Linux работи във всички 500 от най-бързите суперкомпютри в света, помага за напредъка в областта на изкуствения интелект, машинното обучение и дори проучванията на COVID-19.

Освен всички други успехи, Linux доминира при суперкомпютрите. Всички 500 машини в списъка с най-бързите суперкомпютри, работят под Linux, като това е така от ноември 2017 г., според организацията TOP500, която прави тази класация от 1993 г. насам. (Графика, показваща проникването на Linux). Как се случи това?

Малко предистория
Linux се появи през 1991 г. като личен проект на 21-годишния финландски студент Линус Торвалдс. Той бе достъпен за всеки, който иска да работи с него и бе немислимо големите компании да оценят неговата добавена стойност и да работят заедно, за да превърнат Linux в онова, което е днес. Интензивното сътрудничество е ключово за успеха, включително приносът на безбройни индивидуални разработчици, но и големи организации като IBM, Intel, NVIDIA, Red Hat, Samsung, SUSE и много други. Успехът на Linux може да бъде обяснен и с факта, че той е с отворен код, а не е заключен от даден патент, освен това може да се разширява многократно.

Класацията Топ 500
Два пъти годишно - през юни и ноември, TOP500 публикува списък с 500 най-мощни компютърни системи, класирани според тяхната производителност според бенчмарк показателя LINPACK Benchmark, който тества компютъра като решава плътна система от линейни уравнения.

Говори се (макар че е трудно да се провери), че Linux работи в повече от 90% от публичните облаци, повече от 60% от вградените системи и IoT устройствата, 99% от суперкомпютрите и повече от 80% от смартфоните. Ако тези твърдения са дори близки до истината, това свидетелства за успеха и многостранността на Linux.

В най-новата класация на TOP500, японският суперкомпютър Fugaku (името произхожда от алтернативно име за планината Фуджи) зае първото място и изтласка бившите лидери. Fugaku е разработен съвместно от Riken и Fujitsu и използва 48-ядрен чип A64FX ARM на Fujitsu. За първи път компютър, базиран на ARM процесори, оглавява класацията.

Компютърът бе сглобен окончателно едва през май, но вече помогна в борбата срещу COVID-19, като сортира над 2000 лекарства, които биха могли ефективно да блокират вируса, а намери и десетина, които са обещаващи.

Контейнеризация, изкуствен интелект и машинно обучение
Наскоро Стефани Чирас, вицепрезидент и генерален директор на Red Hat Enterprise Linux коментира Linux, като според нея Linux е тясно свързана със суперкомпютрите, защото предоставя мащабиране и гъвкавост, за да поддържа високопроизводителни изчисления и екзамащабни компютърни системи. Това са системи, способни да изчисляват поне 1018 операции с плаваща запетая на секунда (1 exaFLOPS). Тя смята, че Linux е добра основа за продължаващото развитие на изкуствения интелект и машинното обучение.

Чирас очаква контейнеризацията да даде възможност на все повече изследователи и анализатори да се възползват от мощта на суперкомпютрите. Тя изтъква, че освен че разполагат с операционна система Linux, първите три най-бързи суперкомпютъра - Fugaku, Summit и Sierra - са изградени от комерсиален хардуер. Summit и Sierra са базирани на Power Systems, а Fugaku е първият суперкомпютър, базиран на Arm, който оглавява класацията. Дните на изградените за специални цели хардуер и софтуер при суперкомпютрите са преброени, въпреки че новите и взискателни натоварвания като изкуствен интелект и комплексно моделиране изискват все по-голяма и по-голяма изчислителна мощ.

Характерът на отворения код и готовността на много компании да оценят неговата добавена стойност и да работят заедно за разработването му, направиха Linux топ операционна система както за суперкомпютрите, така и за микроустройствата. Можем да очакваме непрекъснати подобрения в начина на разполагане на операционната система - включително суперкомпютрите да стигнат до много повече учени и инженери.

Снимка на skeeze от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X