Печат

Xerox с планове за придобиване на HP?

Иван Гайдаров

Xerox Holdings Corp. се е насочила към евентуално придобиване на производителя на персоналн компютри и принтери HP Inc. - дързък ход, който ще обедини две в близкото минало водещи компании в технологичния свят, съобщава The Wall Street Journal (WSJ).

Според източници на изданието Xerox обмисля да предложи оферта на стойност около 27 милиарда долара, като от HP обсъждат възможните варианти.

Към момента няма гаранции, че Xerox ще поддържа тази оферта или че тя ще успее. HP, която назначи новия си главен изпълнителен директор едва преди седмица, е над три пъти по-голяма организация от Xerox.

В същото време обаче, Xerox очаква приходи от над 2,3 милиарда долара от сделката за продажба на дялове в съвместните си предприятия с Fujifilm Holdings Corp., която бе обявена във вторник. Освен това компанията се радва на положителен развой на дело, заведено от японска технологична компания, което щеше да ѝ излезе над 1 милиард долара. Не на последно място, от Xerox обявиха, че разчитат на допълнително финансиране от голяма банка, което все още е в процес на договаряне.

Ако бъде финализирана, сделката ще обедини две имена със сериозна история, които се опитват всячески да модернизират бизнес моделите си, тъй като нуждата от печатни документи намалява от ден на ден. И двете компании са в режим на намаляване на разходите и един подобен съюз определено би им помогнал в това направление. Според изчисленията тази редукция би могла да достигне над 2 милиарда долара.

Xerox разработва предимно големи принтери и копирни машини, като по-голямата част от почти 10-милиардния годишен приход на компанията в долари идва от отдаване на техника под наем и нейната поддръжка. HP оперира основно на пазара на по-малки принтери и консумативи за печат, а също така е и един от най-големите производители на компютри в света. Компанията отчете приходи от над 58 милиарда долара за последната си фискална година, приключила през октомври 2018 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X