Сигурност

Кои смартфони и приложения най-често са обект на хакерски атаки?

Иван Гайдаров

Броят на хакерските атаки срещу мобилни приложения непрекъснато нараства, а неотдавнашен доклад на RSA поставя смартфоните в горната част на списъка с основни канали за зловредните играчи. На базата на тези резултати, експертите на Case24, занимаващи се с мобилни технологии, проучват кои приложения са най-податливи на хакване. В същото време Case 24 разглежда и конкретните марки, които са най-чест обект на атака от страна на хакерите в САЩ и Великобритания.

Данните са събрани чрез анализ на месечните обеми на търсене в Google, като фокусът е върху това колко американци и британци търсят информация как да хакнат различни приложения или марки телефони.

192 пъти по-голям риск

Резултатите от проучването показват, че марката, заемаща първото място като интерес за хакване, е много напред дори от тази на втора позиция. Статистиката за САЩ показва, че ако сте собственик на iPhone, има приблизително 192 пъти по-голяма вероятност да станете обект на хакерска атака (или съответно сами да хакнете апарата си), отколкото ако сте собственик на Huawei. На второ място се нарежда Samsung, като 3100 американци месечно търсят как да проникнат в телефоните си (или в телефона на някой друг). LG се нареждат трети, а Nokia и Huawei остават на последните две места.

За Великобритания резултатите са сходни. Интересът към хакването на iPhone е 167 пъти по-голям, отколкото например към Sony. На второ място отново са Samsung, а Huawei заема третото място. LG, Nokia и Sony са на опашката.

Кои приложения са най-застрашени от хакване?

Точно както при марките телефони, някои приложения са по-податливи на хакване от други и предизвикват по-голям интерес. Акаунтите в Instagram например са в приблизително 24 пъти по-голям с риск да бъдат хакнати от тези в Netflix, когато говорим за САЩ. Резултатите показват, че шокиращите 66 960 американци са заинтересовани да разберат как да хакнат нечий акаунт в Instagram всеки месец. Профилите в Snapchat и WhatsApp също често стават обект на атаки, като над 35 000 американци търсят подобна информация ежемесечно.

За британците Instagram е приблизително 17 пъти по-привлекателен за пробиване в сравнение с Netflix - 12 416 британци търсят как да направят това всеки месец.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X