Сигурност

Публикуваха в хакерски форум база данни на Facebook за 267 милиона потребители

Иван Гайдаров

Изследователи по киберсигурността предупредиха в четвъртък, че личните данни на повече от 267 милиона потребители на Facebook са били изложени на достъп в онлайн база данни, в която се намират имената им, идентификационните номера за Facebook, както и телефонните им номера. Базата данни е била достъпна онлайн без парола за всеки, който е попаднал на нея, в период около две седмици, твърдят от технологичното издание Comparitech и Боб Диаченко, изследовател по сигурността на данните.

Диаченко казва, че на свободен достъп са били изложени 267 140 406 записа и че повечето от засегнатите потребители са от САЩ. В доклада се казва, че хората, идентифицирани в базата данни, могат да станат обект на спам и фишинг съобщения или други опити за измама чрез използването на тяхното име и телефонен номер.

След като информацията беше свалена, представител на Facebook коментира: "Ние разследваме този проблем, но вярвайте, че това вероятно е информация, получена преди промените, които направихме през последните няколко години, за да защитим по-добре потребителските данни."

Facebook премахна информацията за телефонните номера от своя API през април 2018 г. след скандала с Cambridge Analytica. Това би означава, че номерата, включени в базата данни, са на повече от 18 месеца.

Въпросната база данни за първи път се е появила онлайн на 4 декември, а на 12 декември данните са били споделени публично във форум за хакери. От четвъртък базата данни вече не е достъпна онлайн, но това не означава непременно, че откритите данни не са били копирани на друго място.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X