Сигурност

Apple се отказала от пълното криптиране след натиск от ФБР

Иван Гайдаров

Apple е имала планове да предостави на потребителите на iPhone възможност за пълно криптиранет на архивите на своите устройства в услугата iCloud, но се е отказала от тях, след натиск от страна на ФБР, които смятат, че подобен ход ще навреди на техните разследвания, съобщава Reuters, позовавайки се на няколко различни източника, запознати със случая.

Решението на технологичния гигант датира отпреди около две години, но информация за него досега не е се е появявала. То по същество показва доколко Apple е била готова да се съобразява с правоохранителните и разузнавателните агенции на САЩ, въпреки че често влиза в правни спорове с властите и има реноме на защитник на информацията на своите клиенти.

Дълготрайното противопоставяне между желанието на компаниите да подсигурят информацията на своите клиенти и притесненията на службите за сигурност, че това би възпрепятствало тяхната работа влезе отново под светлините на прожекторите в САЩ миналата седмица. Генералният прокурор на страната Уилям Бар предприе рядко срещан ход, призовавайки публично Apple да отключи две iPhone устройства, използвани от офицер от военновъздушните сили на Саудитска Арабия, който миналия месец застреля трима американци във военноморска база Пенсакола, Флорида.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп започна атака срещу Apple в Twitter, обвинявайки компанията, че отказва да отключва телефони, използвани от "убийци, наркодилъри и други криминални елементи." През декември, сенатори от двете политически партии в САЩ повдигнаха сходна тема с искане за забрана на криптирането от край до край, защото по този начин "няма как да се възстановят доказателства за престъпления срещу деца."

Ако трябва да се върнем към случая отпреди две години, тогава компанията е заявила пред ФБР, че планира да предложи на потребителите си криптиране от край до край при съхранение на техните телефонни данни в iCloud, твърдят един настоящ и трима бивши служители на ФБР, както и един настоящ и един бивш служител на Apple. Това би означавало, че Apple вече няма да има ключ за отключване на криптираните данни. С други думи вече няма да може да предава материали на властите в четим формат дори и при съдебна заповед.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X