Сигурност

Eset: 99% от мобилните заплахи са насочени към Android

Александър Главчев

Компанията за ИТ сигурност Eset публикува доклад за опасностите, касаещи мобилни устройства. В него са разгледани най-разпространените уязвимости на iOS и Android, както и най-големите рискове и начини за защита от тях.

По данни на Statcounter Android е най-разпространената мобилна ОС, като дялът и възлиза на около 76% от пазара. На iOS се падат 22%.

Постоянният ръст на броя потребители и разнообразието в Android екосистемата я правят идеална мишена за кибератаки. За това допринася и фактът, че 90% от устройствата не биват обновени до последната версия на софтуера. Затова вероятно не е особена изненада, че 99% от мобилните зловредни програми са насочени към нея.

През 2019 г. челните позиции по количество атаки срещу Android са заети от престъпници от Русия (15,2%), Иран (14,7%) и Украйна (7,5%). Като цяло обаче количеството на зловредния софтуер е отбелязало 9% спад спрямо 2018 г. Това не означава обаче, че заплахите в Google Play се срещат по-рядко. Напротив, все по-често се откриват троянци, маскирани като безопасни приложения.

От Eset например наскоро откриха рекламна кампания за популяризиране именно на такава програма в магазина на интернет гиганта и проследиха нейния оператор. Оказа се, че въпросното вредоносно приложение е било свалено 8 млн. пъти.

През 2019 г. Google направи сериозна стъпка в посока увеличаване безопасността на Android екосистемата, създавайки алианс с Eset за борба с киберпрестъпността в магазина за приложения.

iOS, втората по популярност платформа, пък се се сблъскала с уязвимост, позволяваща увеличаване на правата за достъп във версия 12.4. Друга сериозна пробойна бе открита в приложението iMessage и позволяваше получаване на достъп до файловете на потребителя.

През 2019 г. броят на откритите заплахи срещу платформата на Apple се е увеличила с 98% спрямо 2018-та и със 158% в сравнение с 2017 г. Количеството нови видове вредоносни софтуери обаче остава относително ниско.

За разлика от Android, при iOS най-много такива се засичат в Китай (44%), САЩ (11%) и Индия (5%).
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X