Сигурност

САЩ дава $2 млн. за информация за хакери, разбили ИТ системата на Комисията по ценни книжа

Александър Главчев

Държавният департамент на САЩ обещава да плати по 1 млн. долара за информация, която би могла да помогне за залавянето на двама украински хакери. Артьом Радченко и вербуваните от него Александър Еременко и др. са обвинени в пробив на системата за събиране, анализ и търсене (Electronic Data Gathering, Analysis, and Retrieval system) на Комисията по ценни книжа и стокови борси (Securities and Exchange Commission, SEC) през 2016 г.

Злоумишлениците са похитили конфиденциални файлове, съдържащи тестови версии на тримесечни, годишни и текущи отчети, подадени в SEC, но все още недостъпни за инвеститорите. Документите са съдържали важна непублична информация, касаеща доходите на различни компании. Радченко и Еременко са обвинени, че са се опитвали да продават данните и да търгуват с ценни книжа, базирайки се на информация от тях.

САЩ дава  млн. за информация за хакери, разбили ИТ системата на Комисията по ценни книжа

Радченко е ръководил престъпната група от февруари 2016 г. до март 2017 г. По данни Държавния департамент той е предоставял "необходмото работно пространство и инструменти". Останалите хакери пък са получавали процент от стойността на продаваната информация, а в някои случаи и твърди суми.

САЩ дава  млн. за информация за хакери, разбили ИТ системата на Комисията по ценни книжа

Според медии между май и октомври 2016 г. хакерите са спечелили 4,1 млн. долара, като откраднатите отчети са били около 160. Достъпът до споменатата система пък е бил през сървър в Литва.

През януари 2019 г. председателят на Комисията по ценни книжа и стокови борси, Джей Клейтън, обяви че предявява обвинения на Еременко, шест еднолични трейдъра и две юридически лица от Калифорния, Украйна и Русия. Хакерите са с общо 16 обвинения, в това число за мошеничество с ценни книжа и компютърна инфраструктура.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X