Законодателство

Qualcomm спечели дело за милиарди

Иван Гайдаров

Миналата година, малко след като уреди дългогодишния си спор с Apple, Qualcomm беше ударена с решение, че бизнес практиките ѝ са антиконкурентни, по дело, заведено от Федералната търговска комисия. След дълъг период на обжалване на това решение, днес производителят на чипове обяви, че е спечелил обжалването за отмяна на това решение.

Като част от постановлението на Апелативния съд на САЩ миналата година Qualcomm беше принудена да предоговори лицензионните си сделки. Година по-късно, това решение остава в историята, а стойността на победата на Qualcomm се измерва в милиарди долари, смятат от Bloomberg. Новината доведе до скок на акциите на компанията от 5%.

В своя апел от Qualcomm са категорични, че "лицензионният бизнес на компанията е от полза за целия бранш, като ускорява подобренията на смартфоните и услугите, които поддържат" и подчертават, че "това не спира конкурентните производители на чипове да имат достъп до пазара на технологии."

Според Bloomberg основен фактор за отмяната на решението от миналата година е била позицията на Министерството на правосъдието на САЩ, което застана на страната на Qualcomm с мотива, че подобни рестрикции срещу производителя на чипове може да подкопае американското лидерство в технологиите, включително 5G мрежите.

Миналата година, когато Apple уреди съдебното си дело с Qualcomm, двете страни подписаха лицензионна сделка за модеми до 2025 г., която има опция за удължаване с още две години. Междувременно Apple работи по разработването на собствени модеми, така че не се очаква технологичният гигант да разчита на Qualcomm дългосрочно.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X