Сигурност

В стотици мобилни приложения е вграден шпионски софтуер, разработен от военни на САЩ

Александър Главчев

Софтуерни инструменти на американската компания Anomaly Six, даващи възможност за следен действията на потребителите, са интегрирани в стотици мобилни приложения, съобщи Wall Street Journal.

По данни на медията инструментите се предоставят срещу заплащане и позволяват на разработчиците на въпросните приложения да събират данни за потребителите, които след това да бъдат продавани на рекламодатели. От Anomaly Six отричат да предоставят информацията на правителството на САЩ, но и признават че имат сключени договори с държавни органи.

Основатели на компанията са бивши служители на военни структури - Брандан Хъф и Джефри Хайнц. Преди това двамата са работили в друга компания - Babel Street, също специализрана в средствата за електронно следене. Там Хъф и Хайнц са отговаряли за взаимодействието ѝ със силови структури на САЩ.

Разработената от компанията система Babel Street Locate X позволява проследяване на смартфони чрез комерсиални данни от инсталирани приложения. ФБР, Пентагонът и други ведомства на САЩ са плащали милиони по непублични договори на разработчика, чието съдържание никога не е разкривано.

През 2018 г. Babel Street предявява съдебен иск срещу Anomaly Six за това, че нейни бивши служители разработват конкурентно решение, което би могло да сочи за нарушени договори между тях и бившия им работодател. Делото е прекратено след извънсъдебна договорка и изплащане на неизвестна сума.

Договорите на Anomaly Six с държавни ведомства не са публични, макар че според самата компания те не са секретни. Според Wall Street Journal дейността на компанията едва ли може да бъде наречена незаконна, тъй като получаваните от приложения в смартфони данни са анонимизирани и не съдържат конкретни имена например. Въпреки това обаче са налице косвени начини за свързване на подобни данни с определени лица.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X