Техавто

Великобритания ще плаща на шофьорите да заменят автомобилите си с електрически

Мария Динкова

Пазарът на автомобили във Великобритания пострада сериозно заради Covid-19, както се случи и в останалата част от Европа, пише Engadget. Властите обаче обмислят да подпомогнат възстановяването на икономиката чрез електрическите автомобили. Екипът на премиера Борис Джонсън разработва мерки, които предвиждат шофьорите да получат до 6 хил. паунда, ако заменят своите автомобили с двигатели с вътрешно горене за електрически такива. Очаква се премиерът да обяви промените на 6 юли като част от по-големите планове за възстановяване на британската икономика след постепенното отпадане на ограниченията.

Това би бил един доста прагматичен ход. На теория той ще даде тласък на цялата британска икономика и ще се окаже доста полезен за Jaguar, Mini и други марки, които произвеждат поне част от електрическите си превозни средства в страната. Инициативата може да се окаже необходима и за постигането на дългосрочните цели на властите. Обединеното крластво иска да забрани продажбите на нови коли с двигатели с вътрешно горене до 2035 и това може да бъде предизвикателство, ако няма процъфтяващ пазар на електрически автомобили. Отказът от коли, работещи с дизел и бензин, може да ускори този процес, особено сред потребителите, за които цената на електрически автомобили се оказва висока.

Разбира се могат да се появяват и предизвикателства за прилагането на този план. Макар че инфраструктурата от станции за зареждане се разраства, не е ясно дали те ще бъдат достатъчно (нито дали електрическата мрежа е подготвена) да отговорят на търсенето. Също така не е сигурно, че потребителите са готови да инвестират в автомобил в момент, когато Covid-19 продължава да представлява заплаха. Ако Великобритания реализира своята идея, то стратегията може да бъде пример и за други страни, които искат да подпомогнат възстановяването на пазара.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X