Техавто

Ford става въглеродно неутрален производител до 2050 г.

Иван Гайдаров

Тази седмица Ford пое ангажимент да стане въглеродно неутрална компания до 2050 г. Това е амбициозна цел, тъй като всъщност постигането й ще изисква фундаментални промени в бизнеса на автомобилния производител - включително намаляване на емисиите от нейните фабрики, от нейните доставчици и от автомобилите, които произвежда, а някои експерти вече призоваха Ford да представи по-ясно своите междинни стъпки.

Въпреки че подробностите за плана на Ford са оскъдни, е ясно е, че автомобилите на производителя съставляват най-голямото парче от пъзела на устойчивост. Те генерират 135 милиона метрични тона въглероден двуокис, сочи най-новият доклад за устойчивост на компанията. Това е 36 пъти повече от емисиите на парникови газове от съоръженията на компанията.

Автомобилните производители не винаги са се справяли добре на терена на вредните емисиите от своите превозни средства. Именно това е и най-големият отпечатък на индустрията върху околната среда. По-голямата част от емисиите, идващи от тези компании, всъщност се отделят от използването на превозните средства, които продават.

Миналата година Daimler се ангажира да стане въглеродно неутрален производител до 2039 г., а Джейсън Матерс, директор на стратегията за превозните средства и товарните превози във Фонда за защита на околната среда, се надява усилията на Ford да вдъхновят повече автомобилни компании да тръгнат по техните стъпки. "Най-важното е, че Ford определя стандарт за останалата част от индустрията и тя трябва да навакса и да постигне това ниво на ефективност от гледна точка на околната среда", смята той.

По-рано тази година Ford обяви, че една трета от превозните средства на компанията ще бъдат електрически до 2030 г. Освен това планира да инвестира 11 милиарда долара в електрически превозни средства между 2018 и 2022 г. И все пак докладът за устойчивост не предлага конкрети параметри за това как производителят ще електрифицира своя парк до 2050 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X