Техавто

Amazon ще плати над $1 млрд. за разработчик на безпилотни автомобили

Александър Главчев

Придобиването на стартъпа Zoox, занимаващ се разработка на безпилотни автомобили, ще коства на Amazon над 1 млрд. долара, твърдят от сайта The Information. Официално условията на сделката не са публикувани. Zoox ще продължи да работи с досегашното си ръководство. По-голямата част от инвеститорите в компанията ще получат своите вложения. Сред поддръжниците ѝ са инвестиционните фирми Lux Capital и DFJ, както милиардерът Майкъл Кенън-Брукс - един от основателите на Atlassian.

Основателите на Zoox мечтаят за елегантни и модерни роботизирани автомобили. През 2015 г. те представиха дизайн на концептуален модел на висок клас електрическо такси с вертикално отварящи се врати и разположени една срещу друга седалки за пътници. За разлика от други кокурентни модели, превозното средство няма прендица и задница, като може да се движи и в двете направления. В него няма кормило, педали или други органи за управление.

През 2018 г., при поредния финансов рунд, Zoox привлече около 3,2 млрд. долара. Преди около месец пък Wall Street Journal съобщи за преговори на компанията с Amazon, както и че оценката ѝ е доста под тази сума.

Сделката е част от стратегия за разширяване на бизнеса на Amazon в сферата на автономния транспорт. В началото на миналата година гигантът взе участие във финансирането на стартъпа Aurora Innovation. Технологиите, разработвани от такива компании, биха могли да се използват и в помощ на основната дейност на Amazon - за доставка на стоки.

След като информацията за сделата стана публична, тя бе изкоментирана и от основателя на SpaceX и Tesla Илон Мъск, който в свой пост в Twitter нарече ръководителя на Amazon, Джеф Безос, "подражател". Припомняме, че Tesla продава електромобили, които разполагат със система за асистиране на водача. През 2016 г. Мъск направи прогноза, според която повечето автомобили през 2019 г. ще бъдат без шофьори. Тогава той очакваше разработката на необходимите технологии да отнеме около две години, а създаването на съответната нормативна база - още една.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X