Техавто

Tesla е "много близо" до напълно автономното шофиране

Иван Гайдаров

Американският производител на електрически превозни средства Tesla Inc е "много близо" до постигане на технология за автономно шофиране от ниво 5, заяви в четвъртък главният изпълнителен директор Илон Мъск, имайки предвид способността за навигация по пътищата без никакъв принос на водача.

"Уверен съм, че ниво 5 или по същество пълната автономия ще бъде факт и мисля, че това ще се случи много скоро", коментира Мъск в свое видео обръщение при откриването на годишната Световна конференция за изкуствен интелект (WAIC) в Шанхай, като добавя: "Оставам уверен, че тази година ще имаме основна функционалност за автономия от ниво 5."

Автомобилните производители и технологичните компании, включително Alphabet Inc чрез Waymo и Uber Technologies инвестират милиарди в индустрията за автономно шофиране. Според анализаторите обаче ще отнеме време технологията да се доразвие и обществеността да се довери напълно на автономните превозни средства.

Tesla също така разработва нови системи за топлина или охлаждане, за да даде възможност в електромобилите да се интегрират по-модерни компютри, разкрива още Мъск.

Данните от индустрията показват, че Tesla е продала близо 15 000 седана Model 3 в Китай миналия месец. Компанията стана най-скъпия автомобилен производител в свта, тъй като акциите ѝ скочиха до рекордно високи стойности, а пазарната капитализация на компанията надхвърли тази на бившия лидер Toyota Motors Corp.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X