Vr/ar/xr

BBC и Google прекратяват VR проекти

Иван Гайдаров

BBC разпуска екипа, който създаде по проект за VR съдържание, като заяви, че финансирането му е приключило. Новината идва едновременно с тази, че Google спира продажбите на своя хедсет Daydream View, признавайки, че не вижда бъдеще за виртуална реалност (VR), базирана на смартфони. Това доведе до появата на редица въпроси относно бъдещето на технологията, която не успя да се превърне в продукт на масовия пазар. Все пак има и анализатори, които смятат, че технологията ще достигне потенциала си в рамките на следващите няколко години.

В изявление, BBC мотивират решението си така: "VR Hub имаше финансиране за две години, което означава, че производството и експлоатацията приключват. Това беше важна част от нашия ангажимент за насърчаване на технологичните иновации и поддържане на водещата ни роля в научните изследвания и развойната дейност, която е от полза за цялата индустрия."

Екипът започва дейността си през ноември 2017 г. и е създал широк набор от VR продукции.

Според изследователската фирма IHS Markit до 2023 г. в глобален мащаб ще има в употреба 51 милиона потребителски VR хедсета. "В сравнение с мобилните устройства това представлява нишова аудитория, така че е разбираемо BBC да преразглежда своята стратегия за VR съдържание", коментира анализаторът Пиер Хардинг Ролс, но добавя: "С въвеждането на технологиите за обемно видео и 5G мрежите, способни да осигурят нужното разпространение, VR съдържанието се очаква да стане по-завладяващо, а ние сме на няколко години от реализацията на тази визия."

В същото време, говорейки за решението си да се откажат от Daydream, от Google заявиха, че първоначално са виждали много потенциал във VR, базиран на смартфони. "Но с течение на времето забелязахме някои ясни ограничения, които не позволяват на VR да бъде дългосрочно жизнеспособно решение при смартфони. Няма как да искаш хората да сложат телефона си в хедсета и да изгубят достъп до приложенията, които използват през целия ден. Това предизвиква съпротивление", заявяват от компанията.

От Google добавят също така, че приемането на хедсета сред разработчиците и потребителите е било по-слабо от очакваното и се забавя още повече с времето. Въпреки че няма да развива тази линия повече, компанията ще продължи поддръжката за вече продадените устройства.

Но това не означава, че интернет гигантът спира напълно работата си по моделиране на реалността и ще инвестира в изследвания в сферата на добавената реалност (AR), която използва камерата на смартфоните, за да обвързва дигиталния и физическия свят.

"Daydream не постигна очакваните резултати и не получи по-широката индустриална подкрепа, която се очакваше. Решението ще има минимално въздействие върху потребителския пазар на VR, където дневният ред се определя от Oculus/Facebook и Sony", коментира още Пиер Хардинг Ролс.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X