Vr/ar/xr

Apple работи върху очила за добавена реалност?

Александър Главчев

В обозримо бъдеще Apple може да пусне очила за добавена реалност (Augmented Reality - AR). Това смята анализаторът Мин-Чи Куо, цитиран от сайта MacRumors. Според него за разработката на устройството, което той нарича Apple Glasses, ще е необходима още поне година и половина. Очакванията са продуктът да се появи на пазара през 2022 г.

Като правило прогнозите на Куо за техниката на Apple се сбъдват. Той предсказа например точната дата на обявяването на второто поколение на смартфона iPhone SE, 16-инчовия таблет MacBook Pro и др.

Разбира се, от самата компанията реагират по никакъв начин на подобни данни. Редно е да се допълни и, че слухове за задаващи се умни очила на Apple не са новост. Подобни информации се появяват от поне четири години.

Според MacRumors очилата на Apple вероятно ще са по-леки от настоящите предложения за виртуална реалност, като например Oculus Quest на Facebook. Целта е устройството да е удобно за продължително ползване.

"Apple Glasses" може да бъда оборудвани с дисплеи с висока разделителна способност, както и собствена версия на rOS (reality OS), поддържаща управление чрез тъч панели, разположени отстрани. Също така Мин-Чи Куо говори и за поддръжка на гласово и жестово управление. Не е ясно обаче дали става дума за движения с глава или с ръце.

Google Glass

Google Glass


Създавайки очила за виртуална реалност Apple донякъде се движи по стъпки на Google, която през 2014 г. пусна на пазара подобен продукт. Въпросните Google Glass представляваха тънка метална рамка с проекторен екран пред дясното око.

Проектът бе съпроводен с много шум, но в крайна сметка се оказа провал. Цената на устройството от 1500 долара бе счетена за висока, а ранните потребители се оплакваха от некачествен софтуер - Glass OS, базиран на Android 4.4 KitKat, недоработено гласово управление, както и нужда от постоянна връзка със смартфон и др.

Също така хората, носещи устройството, често се сблъскваха с проблеми като недопускане в ресторанти и кафета. Причината бе вградената Google Glass камера.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X