Vr/ar/xr

Facebook разработва VR очила за целодневна употреба

Иван Гайдаров

Facebook и Oculus се опитват да направят по-тънки и удобни VR очила отдавна и най-новият им експеримент се доближава до търсения вариант - дисплеи, които са удобни за носене, колкото чифт слънчеви очила. Екипите на Reality Labs на Facebook са разработили устройство в рамките на доказателство за концепция за използване на холография в плоски лещи за оптиката, което позволява създаването на дисплеи с дебелина под 0,35 инча - много по-тънки от обичайните LCD или OLED. Това се подпомага отчасти чрез оптично сгъване на базата на поляризация, което придвижва светлината многократно напред и назад, свивайки я доста под първоначалния ѝ обем.

Очилата също така трябва да осигурят визуално надграждане. Въпреки че прототипът е монохромен, Facebook обещава по-широка цветова гама и по-ярки изображения, когато технологията е готова за пазара. Компанията също така се надява да подобри резолюцията до "границата на човешкото зрение" и да премахне видимите пиксели.

Този дизайн е нерафиниран дори в сравнение с прототипи като серията Half Dome, така че може да мине доста време, преди да видим готов продукт. В допълнение към възможностите за повече цветове, Facebook ще трябва да се справи и с предизвикателства като живот на батерията, връзки на устройството и съвместимост с конвенционалните очила. Все пак може би чакането ще си струва. Този проект може да е в основата на създаването на VR очила, които да носите с часове, а това ще отвори пътя към много нови приложения - както професионални, така и за забавления.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X