Законодателство

САЩ удължи срока за търговия на местни компании с Huawei

Иван Гайдаров

Министерството на търговията на САЩ удължи с още 90 дни разрешителното за търговия с Huawei от страна на местните компании. По този начин те ще могат да захранват технологичния гигант с нужните му елементи до средата на февруари.

В свое изявление министърът на търговията Уилбър Рос заяви, че ходът ще даде възможност на операторите "да продължат да обслужват клиенти в някои от най-отдалечените райони на Съединените щати, които иначе биха останали на тъмно".

Той добави, че Министерството на вътрешните работи ще продължи "стриктно да следи износа на чувствителни технологии, за да гарантира, че нашите иновации не се използват от тези, които биха застрашили националната ни сигурност".

Това е третото удължаване на прилагането на търговските ограничения, обявени през май, което ще блокира възможността Huawei да купува компоненти от американски компании. Крайният срок на второто удължаване беше 18 ноември.

Други държавни агенции обаче продължават да блокират достъпа на Huawei до местния пазар. Тази седмица се очаква Федералната комисия за съобщения на САЩ да гласува мярка, която ще посочи Huawei и другия китайски доставчик ZTE като заплахи за националната сигурност и ще забрани използването на държавни средства за закупуване на тяхно оборудване.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X