Заплахи

ГДБОП предупреди за СПАМ атака от името на МВР

Владимир Владков

Електронни писма с прикачен заразен файл, претендиращи че се изпращат от името на МВР "Пътна полиция", са получили много потребители у нас. За прикачения файл се твърди, че електронен ФИШ от КАТ или е призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата, предупредиха от ГДБОП.

"Не отваряйте съобщенията, директно ги изтривайте! Целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства", заявиха от ГДБОП. Оттам добавят, че тази атака е подобна на други, при които се използва името на държавна институция - в случая Министерството на вътрешните работи. Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: opp@mvr.bg, наименован "Пътна полиция МВР". МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно.

Екранна снимка от фалшивото съобщение

© ГДБОП

Екранна снимка от фалшивото съобщение


От специализирания отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП посочват, че днес СПАМ кампаниите придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители. От там съобщават и за други СПАМ атаки, при които получателите биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурирани снимки на получилите на съобщението. Редица счетоводители пък редовно получават съобщения с прикачени файлове, твърдящи че са от независим съдебен изпълнител, запориращ имущество.

"Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана", допълват от ГДБОП.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X